Boek
Nederlands

De school

Dick Bruna (auteur)
+1
De school
×
De school De school
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een dag in de kleuterklas: het schoolgebouw, de juf, de klas die een liedje zingt… Aagje maakt een krijttekening, Keesje speelt met blokken en Saartje vlecht een matje. Betje is jarig: ze draagt een feestmuts en mag trakteren.
Titel
De school
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2012 | Andere uitgaves
[26] p. : ill.
ISBN
9789056475444 (hardback)
Plaatsingssuggestie
School (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dick Bruna, de bedenker van Nijntje, heeft al meer dan honderd boekjes op zijn naam staan. Omdat vele populaire titels niet meer verkrijgbaar waren, heeft uitgeverij Mercis besloten om deze klassiekers opnieuw uit te geven in de reeks ‘Oogappeltjes’. Na Telboek, Mijn hemd is wit en Rond, vierkant, driehoek is nu ook De school opnieuw verschenen. Dit boekje is een kleine ode aan de kleuterschool. De kindjes op de cover hebben een neutrale gezichtsuitdrukking, ze weten niet wat ze van de school moeten vinden en door het boekje worden ze ingeleid in wat ze kunnen verwachten. Betje, Aag, Karel en Keesje Kool gaan in rijmpjes naar school waar ze zich amuseren, zingen, tekenen, boos worden en veel leren. Dit boekje is de aangewezen manier om kinderen die voor het eerst naar school gaan te laten kennismaken met die wereld. De school wordt voorgesteld als een plek waar ze leuke activiteiten doen en zelfs getrakteerd worden wanneer een vriendje jarig is; het is een …Lees verder
Voor het eerst naar school gaan is het thema van dit boekje in de bekende Dick Bruna-stijl. Betje, Aag, Karel, Saar en Keesje Kool lopen met elkaar naar de kleuterschool. De juf staat hen op te wachten. Eerst zingen ze met elkaar, daarna doen de kinderen afzonderlijk activiteiten als krijten op het bord, bouwen met blokken en vlechten met stroken papier. Betje is jarig en trakteert op toffies. Qua indeling is eht eeen typisch Nijntje-boek: links een rijmende tekst van vier regels (abcb) in een vette letter (geen hoofdletters, wel leestekens). Op de rechterpagina een illustratie bestaande eenvoudige, zwart-omlijnde figuren, ingekleurd met heldere, primaire kleuren. Hoewel het boekje de bekende tijdloze Dick Bruna-uitstraling heeft, is aan woorden als kleuterschool, kinders en juffie te merken dat het toch al ruim veertig jaar oud is. Deeltje uit de serie 'Oogappeltjes'*: herdrukken van Dick Brunaboekjes die lange tijd niet meer leverbaar zijn geweest. Vanaf ca. 2 jaar.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties