Boek
Nederlands

Klein Duimpje

Dick Bruna (bewerker), Charles Perrault (naar het werk van)
Klein Duimpje is de jongste in een gezin van zeven kinderen. Zij zijn zo arm dat hun vader, een houthakker, hen in het bos achterlaat. Vereenvoudigde bewerking van het bekende sprookje van Perrault, met eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Klein Duimpje
Bewerker
Dick Bruna
Naar het werk van
Charles Perrault
Taal
Nederlands
Editie
10
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2010 | Andere uitgaves
[26] p. : ill.
ISBN
9789056470814 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bruna’s bewerking van het sprookje Klein Duimpje van Charles Perrault, dat voor het eerst, tegelijk met een aantal andere sprookjesbewerkingen, in 1966 verscheen. Het verhaal is bekend en hier tot de essentie teruggebracht. Klein Duimpje is de jongste in een gezin van zeven kinderen, waarvan de vader houthakker is. Het gezin is zo arm, dat de kinderen het bos in worden gestuurd. Ze komen terug op aanwijzing van de kleinste, maar moeten opnieuw het huis uit en komen terecht bij een reus. Op elke linkerbladzijde staat een tekst van vier tot zeven zinnen per bladzijde, het woordgebruik is simpel en de druk duidelijk. Op de rechterbladzijde staat telkens een eenvoudige, zwartomlijnde pentekening in vrij zachte kleuren. Ook al zitten er vrij heftige elementen in het sprookje, het is wel op jonge kinderen afgestemd. Deze, in iets kleiner formaat uitgebrachte, herdruk was lange tijd niet leverbaar. In dezelfde uitvoering zijn ook heruitgaven van 'Roodkapje', 'Sneeuwwitje', en 'Assepoester'*…Lees verder

Klein Duimpje

Het gekende verhaal van Klein Duimpje hier eenvoudig geillustreerd in de gekende Dick Bruna-kleuren en -stijl. Ook het verhaal is in begrijpelijke taal naverteld. Toch eerder voor driejarigen, want jongere kinderen snappen waarschijnlijk niet wat 'arm zijn' betekent. Haast een halve eeuw zijn de boekjes van Dick Bruna niet veranderd en toch ogen ze nog steeds eigentijds door hun eenvoud. Zijn boekjes staan garant voor lees- en luisterplezier.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties