Boek
Nederlands

Nijntje

Dick Bruna (auteur)
+1
Nijntje
×
Nijntje Nijntje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Meneer en mevrouw Pluis krijgen een lief dochtertje: ze noemen haar Nijntje. Alle dieren uit de buurt komen haar begroeten. Vierkant prentenboekje met eenvoudige tekeningen in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Nijntje
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis Publishing, 2020 | Andere uitgaves
[24] p. : ill.
ISBN
9789073991927 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gezinsuitbreiding (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 23 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Meneer en mevrouw Pluis krijgen na de aankondiging van een engel een dochtertje. Alle dieren heten Nijntje welkom op deze wereld. Eerste deel in de serie Nijntjes-boekjes in de bekende Bruna-stijl. Vierkant prentenboekje met op de linkerbladzijde een tekst op rijm; op de rechterbladzijde, de bekende eenvoudige, zwartomlijnde Bruna-tekeningen, hoofdzakelijk blauw, rood, geel en groen. De ritmische tekst is eenvoudig van stijl; de rijmvorm is abcb. Schreefloze letter, vet gedrukt, zonder hoofdletters en punten, veel wit tussen de vierregelige tekst. Een veilig verhaaltje voor kinderen vanaf ca. 2 jaar.

Een fluit voor nijntje

Dit is alweer het 114e Bruna-boekje. In de afgelopen dertig jaar zijn er in deze reeks qua lay-out, vorm en formaat weinig of geen veranderingen te bespeuren, en toch blijven boekjes charmant en eigentijds ogen. Opa Pluis heeft in het bos een houten stok gevonden. Hiervan maakt hij voor Nijn een fluit. En om opa te bedanken speelt ze een liedje voor hem. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar dat is maar schijn. De zinnen klinken – op één uitzondering na – nergens geforceerd, en dat ondanks het rijm. Integendeel, de rijmvorm doet prettig aan. De cadans helpt het kind de tekst te onthouden, zodat het die al heel snel mee ‘lezen’ kan. De illustraties zijn heel erg uitgepuurd : meestal slechts één figuur tegen een sterk contrasterende achtergrondkleur, vaak geel. Deze reeks is een blijver in kinderboekenland !

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties