Boek
Nederlands

Opa en oma pluis

Dick Bruna (auteur)
+1
Opa en oma pluis
×
Opa en oma pluis Opa en oma pluis

Opa en oma pluis

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Nijntje gaat bij opa en oma Pluis op bezoek. Opa maakt een step voor haar en oma leert haar breien. Prentenboekje met eenvoudige tekeningen in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Opa en oma pluis
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2019 | Andere uitgaves
[26] p. : ill.
ISBN
9789073991903 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Grootouders (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een deeltje uit de vertrouwde serie over Nijntje Pluis (al veertig jaar een succes). Op elke linkerpagina staan vier regeltjes tekst op rijm, geschreven in verleden tijdsvorm en gedrukt in een vette, grote, schreefloze letter; op de rechterpagina staat op een helder gekleurde effen ondergrond een gestileerde zwartomlijnde tekening in de bekende Bruna-stijl. Nijntje gaat dikwijls op bezoek bij haar opa en oma. Opa houdt van timmeren en maakt een houten step voor Nijn. Oma leert Nijntje breien, en daarom breit Nijn een mooie rode omslagdoek voor oma. Als Nijntje naar huis stept, zwaaien haar grootouders haar uit. Een verhaaltje dat dicht bij de belevingswereld van peuters ligt (al kun je je afvragen of een konijn c.q. kind dat op een houten step rijdt ook omslagdoeken kan breien). Op het rode omslag staan de afbeeldingen van opa en oma Pluis. De versjes en de tekeningen over de liefdevolle grootouder-kleinkind-relatie zullen peuters en kleuters zeker aanspreken. Vanaf ca. 2 jaar.

opa en oma pluis

Nijntje komt op bezoek bij haar opa en oma. Opa maakt voor haar een step en oma leert haar breien, en met z’n allen drinken ze thee en eten ze boterkoekjes.

Dit is Dick Bruna op maximum formaat voor een miniprijs. Met de overbekende ingrediënten: klare lijn illustraties in primaire kleuren, vier lijntjes tekst in een strak ritme waarvan de tweede en de vierde regel rijmen. Blijft leuk om terug te zien, tikje nostalgie wellicht, maar toch ook leuk om te ontdekken. En zo mooi op maat van een peuter.


opa en oma pluis

Dit boekje is heel herkenbaar voor kleine kinderen die af en toe door hun grootouders opgevangen worden. In dit boekje leer je de oma en opa van Nijntje kennen. Opa is handig. Hij maakt een step voor Nijntje. Oma leert Nijntje hoe ze moet breien. Op het einde nemen ze samen nog thee met een koekje. Dan moet Nijntje naar huis. Het typische Nederlandse taalgebruik op rijm dat we kennen uit de andere boekjes van Nijntje, komt ook in dit boekje terug. De tekeningen zijn weer erg eenvoudig en in de juiste kleuren. Zo blijven de Nijntje-boeken toppers voor jonge kleuters.


Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties