Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De fictiefabriek : een bevrijdingsroman in brieven

Diederik Stapel (auteur), A.H.J. Dautzenberg (auteur)
+1
De fictiefabriek : een bevrijdingsroman in brieven
×
De fictiefabriek : een bevrijdingsroman in brieven De fictiefabriek : een bevrijdingsroman in brieven

De fictiefabriek : een bevrijdingsroman in brieven

Briefwisseling tussen twee Nederlanders die beiden te maken kregen met negatieve publiciteit.
Titel
De fictiefabriek : een bevrijdingsroman in brieven
Auteur
Diederik Stapel A.H.J. Dautzenberg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014
406 p. : ill.
ISBN
9789025442699 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Diederik Stapel en A.H.J. Dautzenberg hebben gemeen dat ze in het publieke debat door het slijk zijn gehaald. Dautzenberg omdat hij zich opwierp als verdediger van de pedofielenvereniging Martijn, en Stapel nadat bleek dat hij als hoogleraar psychologie zich schuldig had gemaakt aan een grootscheepse fraude door zijn artikelen grotendeels uit zijn duim te zuigen. De twee leerden elkaar kennen en begonnen te corresponderen en maakten zelfs een theaterprogramma. In deze correspondentie reageren ze natuurlijk op elkaar, op de actualiteit en op hun toekomstplannen. Daartussendoor krijgen we ook nog te horen wat Stapel tijdens zijn taakstraf als grafopruimer zoal meemaakt. Kortom een krankzinnig, vermakelijk en bij vlagen ontroerend boek. Naast alle smeuiige verhalen komt dit vooral omdat de twee iets gemeenschappelijks hebben: goed schrijven.

Over Diederik Stapel

Diederik Alexander Stapel (Oegstgeest, 19 oktober 1966) is een voormalig Tilburgs hoogleraar sociale psychologie, die bekend werd als wetenschapsfraudeur.

Totdat bekend werd dat hij fraudeerde met onderzoeksgegevens werd hij gezien als een vooraanstaande Nederlandse psycholoog, die bovendien regelmatig deelnam aan het publieke debat. In september 2011 kwam zijn bedrog aan het licht door klachten van drie klokkenluiders. In 55 publicaties werd fraude vastgesteld. Aanwijzingen voor fraude werden vastgesteld bij nog een tiental artikelen. Daarnaast zijn er nog afgeleide of andere publicaties, delen van boekpublicaties en proefschriften, die (vrijwel zeker of zeer waarschijnlijk) geheel of gedeeltelijk gebaseerd zijn op frauduleuze onderzoeksgegevens. Stapel had zich ook schuldig gemaakt aan intimidatie van zijn promovendi en anderen.

Aanvankelijke levensl…Lees verder op Wikipedia