Boek
Nederlands

Waar ik ben : gedichten voor kinderen en anderen

Diet Groothuis (auteur), Merel Eyckerman (illustrator)
+1
Waar ik ben : gedichten voor kinderen en anderen
×
Waar ik ben : gedichten voor kinderen en anderen Waar ik ben : gedichten voor kinderen en anderen

Waar ik ben : gedichten voor kinderen en anderen

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Verzameling gedichten over vragen, gedachten en gevoelens. Over hebzucht, verveling, ouders die weinig aandacht voor hun kinderen hebben, stoere tantes, lange autoritten, goede manieren, een slechte dag hebben, het bestaan van de hemel, huisdieren, de seizoenen etc.
Titel
Waar ik ben : gedichten voor kinderen en anderen
Auteur
Diet Groothuis
Illustrator
Merel Eyckerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
81 p. : ill.
ISBN
9789058387936 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met 54 gedichten die onderverdeeld zijn in zeven parten. De thematitels (bijv. Vanzelf omhoog/Geel ei) verwijzen naar passages uit de gedichten en geven maar een klein deel van de inhoud bloot. Een breed scala aan thema’s passeert de revue, waarbij onderwerpen als de dood (van mens en dier), angsten, humeur en dieren meermaals voorkomen. De nadruk ligt op gevoelens en emoties. De besproken thema’s sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Rijm is subtiel gebruikt en nergens hinderlijk opdringerig. De gedichten worden verteld vanuit het perspectief van een kind (ca. 11 jaar). De minutieuze, ook paginagrote, kleurenillustraties – niet bij alle gedichten – zijn fris en maken volwaardig deel uit van dit boek. Dat gedichten niet saai hoeven te zijn bewijst deze debuterende dichteres. Het omslag oogt wellicht braaf, maar de inhoud prikkelt de verbeelding en speelt geraffineerd met taal. Achterin wordt vermeld welke gedichten eerder zijn opgenomen in uitgaven als 'Boekie …Lees verder

Waar ik ben

Deze gedichtenbundel bevat gedichten voor kinderen over zeer uiteenlopende thema’s. Er zijn maatschappijkritische gedichten die bijvoorbeeld onze koopdrang aan de kaak stellen ('Geld'). Anderzijds zijn er ook gedichten over zeer banale dingen zoals nagelbijten, de tijd van het jaar of wegdromen tijdens de aardrijkskundeles. Verder zijn er gedichten die gevoelens goed weten te verwoorden zoals in 'Uit' (“soms sta ik uit”), over lusteloosheid of gedichten die enkel geschreven lijken te zijn omwille van hun toffe klanken ('Heksenkost').
Hoewel de gedichten dus over zeer uiteenlopende onderwerpen gaan, zijn ze allemaal zeer simpel opgebouwd. De woorden zijn eenvoudig gekozen en soms niet bijster origineel. Hier en daar komen er Noordnederlandse woorden en uitdrukkingen voor, die ons als Vlaming vreemd in de oren klinken (bv. bubbelprik, het wc-papier aan gort). Hoewel klank en ritme in deze gedichten wel goed zitten, zijn er niet veel gedichten bij die echt verrassen.
Een meer…Lees verder

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek