Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een zwerver met pleinvrees

Een zwerver met pleinvrees

In de reeks:
Een jonge zakkenroller en radiocauseur wordt bij het beramen van een moord op zijn zus geleid door de Balder-mythe uit de IJslandse Edda.
Titel
Een zwerver met pleinvrees
Auteur
Dimitri Bontenakel
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
233 p.
ISBN
90-6306-487-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 20 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ikfiguur in Een zwerver met pleinvrees is Jasper H. Magnus, die na de zelfmoord van zijn moeder als gauwdief aan de kost komt in het door de tijd vergeten kuststadje Breedglans. Gaandeweg heeft hij een eigenzinnige en zelfrelativerende kijk op de wereld ontwikkeld. Zijn leven neemt een plotse en drastische wending wanneer hij aangesproken wordt door Gabriël, een blinde bewoner van het rijkere stadsdeel. Gabriël wordt, nadat zijn ouders in een verkeersongeval omgekomen zijn, geterroriseerd door zijn zus Mara. Met de hulp van Jasper wil hij haar uit de weg ruimen. Zo krijgt de roman, die door Bontenakel naar een verrassende ontknoping toe wordt geschreven, de allures van een thriller. Maar evengoed kan het boek worden gelezen als een schelmenroman, door de ironische manier waarop Jasper met de problemen omgaat. En verder verweeft Bontenakel het motief van de Vatersuche (Jaspers vader heeft ooit zijn gezin in de steek gelaten, maar blijkt toch nog contact te willen zoeken), hij be…Lees verder
In dit debuut van Antwerpenaar Bontenakel staat de relatie van zakkenroller, wees en radiocauseur Jasper met een vriendin centraal, naast de relatie met een blinde die Jasper de moord op zijn zus wil laten uitvoeren. Het verhaal is soms ingewikkeld en traag, maar weet gaandeweg wel te boeien. Uiteindelijk volgt de ontknoping in een soort versnelling. De vermenging met de Balder-mythe uit de Noors-IJslandse Edda Saga is voor veel lezers waarschijnlijk wat gezocht, hoewel uit de radiopraatjes van Jasper enig verband kan worden getrokken. De setting is die van een niet bestaande - Vlaamse aandoende - badplaats. Normale druk.

Over Dimitri Bontenakel

Dimitri Bontenakel (1971) is een Belgisch schrijver, die woont en werkt in Antwerpen.

Bibliografie

  • Een zwerver met pleinvrees (2004)
  • Mijn ontmantelde wereld (2007)
  • De steek van de schorpioen (2014)
  • Schaduw en vuur (2017)
  • De Berenrug (2020)
Lees verder op Wikipedia