Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kamer hiernaast : verhalen

Dimitri Verhulst (auteur)
+1
De kamer hiernaast : verhalen
×
De kamer hiernaast : verhalen De kamer hiernaast : verhalen

De kamer hiernaast : verhalen

Genre:
Autobiografisch getinte verhalen over een opgroeiende jongen in Vlaanderen.
Onderwerp
Liefde
Titel
De kamer hiernaast : verhalen
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2007 | Andere uitgaves
142 p.
ISBN
9789025422660

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Afscheid van een waanzinnig dikke moeder

Nogal wat jonge Vlaamse auteurs debuteren dit voorjaar bij belangrijke Nederlandse uitgeverijen. Zo is er Dimitri Verhulst (°1971), die zijn prozadebuut maakt bij uitgeverij Contact met de verhalenbundel De kamer hiernaast.

Verhulst begon als dichter met de bundel Werf en wrak en publiceerde verhalen in het NWT, De Brakke Hond, Deus ex Machina en Underground, waarvan hij trouwens redacteur is. Die tijdschriftverhalen zijn nu terug te vinden in De kamer hiernaast, dat wel als verhalenbundel wordt gepresenteerd, maar als je de negen verhalen na elkaar leest, zou je dit evengoed een roman kunnen noemen. Wat daar zeker voor pleit is dat de hoofdfiguur, die in elk verhaal dezelfde is en van elk verhaal de verteller, Dimitri Verhulst heet. 'Autobiografische roman' zou dus een vanzelfsprekender benaming zijn geweest, maar dat hebben auteur en uitgever om een of andere reden blijkbaar niet gewild.

De eerste verhalen gaan over de kinderjaren van de auteur. Hij groeit op in Reet…Lees verder

Dit debuut van deze jonge Vlaamse schrijver (1972) bevat negen autobiografisch getinte verhalen, waarin de auteur in welhaast chronologische volgorde vertelt over zijn jeugdjaren, zijn ouders, zijn liefdes. De verhalen culmineren in het titelverhaal: in de kamer hiernaast vrijt zijn vriendin met zijn beste vriend; althans zo lijkt het. Verhulst schrijft een geserreerd, romantisch proza dat de lezer pakt. Het citaat van Jeroen Brouwers waarmee de bundel opent, verwijst naar de invloed die deze schrijver op de auteur zeker heeft gehad. Maar dat is geen moment hinderlijk; er blijft voldoende over om dit debuut om zijn oorspronkelijkheid te prijzen. Een mooi boek, beslist de moeite waard. Normale druk.

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

In 2001 verscheen de roman Niets, niemand en redelijk stil, later dat jaar gevolgd door Liefde, tenzij anders vermeld. De roman De verveling van de keeper verscheen in 2002.

In 2003 publiceerde hij Problemski Hotel, dat vertaald werd in het Duits, Deens, Engels, Frans, Hebreeuws, Sloveens, Italiaans, Pools en Hongaars.

De roman De zeven laatste zinnen i…Lees verder op Wikipedia