Luisterboek
Nederlands

Dimitri Verhulst leest Mevrouw Verona daalt de heuvel af

Dimitri Verhulst (auteur)

Dimitri Verhulst leest Mevrouw Verona daalt de heuvel af

Een oude vrouw overdenkt vlak voor haar sterven haar leven
Onderwerp
Platteland, Ouderen, Liefde
Titel
Dimitri Verhulst leest Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Uniforme titel
Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2006
3 cd's
Speelduur
2 uur en 49 min.
ISBN
90-254-2589-5 9789025425890

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De korte roman of lange novelle Mevrouw Verona daalt de heuvel af van Dimitri Verhulst is de opvolger van de onverwachte succesroman De helaasheid der dingen. Mevrouw Verona is oud en woont samen met haar trouwe hond in het boerendorpje Oucwègne. Ze kan de heuvel waarop ze woont nog maar amper beklimmen en weigert in opstand te komen tegen haar ouderdom. Op een koude februaridag daalt ze uiteindelijk de heuvel af om nooit meer terug te keren. Het verhaal van de weduwe die zich overgeeft aan de dood, vormt de rode draad van een vertelling die doordrongen is van tijdelijkheid en melancholie.
Het boek schetst ook de geschiedenis van het geïsoleerde en in verval geraakte Oucwègne. Het Waalse dorpje is ten dode opgeschreven: de vorige generatie had zich haast uitsluitend in zonen voortgeplant, de gemeenschap loopt langzaam maar zeker leeg en zal weldra worden "geslachtofferd voor de heilige mobiliteit". Diegenen die achtergebleven zijn, leven op geroosterde worst en herinneringen aan g…Lees verder
Integrale weergave van het gelijknamige boek, voorgelezen door de auteur zelf. Het boek is aangeboden in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent mr. dr. J.J. Groen. 'De Vlaamse dichter en schrijver Dimitri Verhulst (Aalst, 1972, auteur van o.a. 'Problemski Hotel' en 'De helaasheid der dingen') beschrijft in deze novelle een oude vrouw die op een koude winterdag bewust de berg waarop zij woont, afdaalt om in de kou te sterven. In onnavolgbaar mooi Zuid-Nederlands beschrijft Verhulst in prachtige miniatuurtjes haar herinneringen aan hoogst merkwaardige mensen en gebeurtenissen in het kleine Franse dorpje waar zij met haar man jaren geleden vanuit de grote stad is komen wonen. De schitterende, makkelijk leesbare novelle kan een ruim publiek aanspreken.'

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia