Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Dinsdagland : schetsen van België

Dimitri Verhulst (auteur)
+1
Dinsdagland : schetsen van België
×
Dinsdagland : schetsen van België Dinsdagland : schetsen van België

Dinsdagland : schetsen van België

Genre:
De Vlaamse auteur beschrijft met de nodige zelfspot de Belgische samenleving.
Onderwerp
België
Titel
Dinsdagland : schetsen van België
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2010 | Andere uitgaves
174 p.
ISBN
9789025425081 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ten zuiden van ons land ligt plots België! Wat nu gezongen?

Met 175 jaar België in zicht beleeft de Belgofilie gouden tijden. Dimitri Verhulst en Leen Huet doen hun eigenzinnige duit in het zakje. In Dinsdagland verzamelde Verhulst zijn Belgische serenades sans espoir. 'Op het ritme van een zatte kusjesdans' borduurt hij een kleurrijk België voor analfabeten. In Mijn België troont kunsthistorica Huet ons mee naar haar massieve pronkkast vol Belgische snuisterijen. Een duo-interview met twee ontdekkingsreizigers in eigen land.
'Het is een kunstmatige natie, een slecht opgetrokken bouwwerk: half marmer, half muurkalk", zo omschreef Victor Hugo België in 1830. Decennia later devalueerde Charles Baudelaire in zijn beruchte Pauvre Belgique! de Brusselse dames tot "figuren van Rubens in reuzel" en tot "groenten gekweekt in drassige grond". Lange tijd was België voor schrijvers niet meer dan een ideale schietschijf.

In zijn woordwoeste Dinsdagland schuwt Dimitri Verhulst evenmin de schimpscheut. Voor hem is België een "klein land gelegen tussen een glas water en een bidon mosterdgas". Toch bolwast hij zijn heimat zelden zonder gloedvolle compassie. Verhulst zoekt naar restanten van la Belgique profonde. Hij vergaapt zich aan coureurs, kaatsers en kampeerders, dokkert met de boemeltrein door een "tussendoorland" of prevelt mee in processies langs een lint van eindeloze Onze-Lieve-Vrouwekapelletjes. Gulzig laaft hij zich aan het vertier van het plebs, zoals in de Gentse zesdaagse ambiance van bier en braadworst. …Lees verder

Tussen de soep en de patatten

(tijd) - Duivenmelkers, pisterenners en Bobby Setter zijn de hoofdpersonages uit 'Dinsdagland. Schetsen van België', een verzameling van voornamelijk in De Morgen gepubliceerde teksten waarin Dimitri Verhulst zich met haat én liefde over zijn moederland uitlaat. Verwacht geen politieke analyses of historische overzichten van onze staat, Verhulst begeeft zich voor zijn onderzoek het liefst tussen het volk. De reden daarvoor: 'Het leven speelt zich af tussen de soep en de patatten'.

Centraal op de cover staat 'Dimitri', de familienaam is weggelaten. De achtergrond kleurt zwart, geel en rood. De kaft van dit boek is een knipoog naar de hoes van 'Sketches of Spain', het klassieke album van Miles Davis. De vergelijking met de legendarische trompetspeler houdt daarmee niet op. Zoals de jazzmuzikant allerlei variaties op een centraal thema improviseert, zo drukt Verhulst in de verschillende hoofdstukken van dit boek op telkens andere manier ook altijd weer hetzelfde uit: vroeger was alles …Lees verder

In 16 schetsen tekent Dimitri Verhulst de Belgische ziel, of althans wat daar moet voor doorgaan. Aansluitend bij het overbekend geworden 'It's Tuesday, this must be Belgium' (alleen zo, op basis van dit strakke tijdschema, slagen Amerikanen erin in veertien dagen heel Europa te doorkruisen), roept de overkoepelende titel van Verhulsts journalistieke bijdragen een sfeer van alledaagsheid en banaliteit op. Het 'dinsdaggevoel' dat voor 'de' Belg zo veel, zeg maar alles mogelijk maakt en hem op gezette tijden, bij feesten als carnaval of de Genstse wielerzesdaagse, toelaat schaamteloos uit de bol te gaan, alsof hij er nog snel moet van profiteren, want: "België is het land van de verdwijningen". Geen onderwerp of Verhulst neemt het in de tang van zijn bruisende en schuimende woordenvloed: de voorvaderlijke sport van het duivenmelken en de familievetes die eruit voorvloeiden, een miskende sport als het kaatsen, een monument als de Ronde van Vlaanderen, of de Genste zesdaagse, de manier wa…Lees verder
De Vlaming Verhulst ging niet op reis naar verre oorden, maar in eigen land, waarover hij pittige rapportages schrijft. Een zestiental daarvan zijn gebundeld in dit boek, waarvan 14 eerder verschenen, merendeels in de krant De Morgen van 2001 tot in 2003. Allerlei aspecten van de Belgische samenleving worden kritisch onder de loep genomen, vermengd met eigen (jeugd)ervaringen, zoals duivensport, kaatsen, kamperen en bergsport in de Ardennen, wielrennen, Eddy Merckx en de Ronde van Vlaanderen, Maria en andere heiligen, het Belgische trekpaard, het kuuroord Spa enz. Het is allemaal vlot geschreven in een hier en daar wat hilarische en barok-Vlaams aandoende stijl. Van deze auteur verscheen ook 'Problemski Hotel', een reportage over een Belgisch asielzoekerscentrum. Vrij kleine druk.

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia