Boek
Nederlands

Handgeschreven wereld : Nederlandse literatuur en cultuur in de Middeleeuwen

Dini Hogenelst (auteur), F.P. Van Oostrom (auteur)

Handgeschreven wereld : Nederlandse literatuur en cultuur in de Middeleeuwen

Inleidend, rijk gedocumenteerd overzicht van de Middelnederlandse letterkunde uit de handschriftenperiode.
Titel
Handgeschreven wereld : Nederlandse literatuur en cultuur in de Middeleeuwen
Auteur
Dini Hogenelst F.P. Van Oostrom
Taal
Nederlands
Editie
3de, gecorrigeerde dr.
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2002 | Andere uitgaves
330 p. : ill.
ISBN
90-446-0063-X
Plaatsingssuggestie
Nederlands 852 (SISO) Nederlandse literatuur ; Vóór 1880 (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Handgeschreven wereld proberen de aan de Rijksuniversiteit van Leiden verbonden medioneerlandici Dini Hogenelst en Frits van Oostrom het brede publiek warm te maken voor de Middelnederlandse literatuur. In hun boek verwerkten de auteurs een groot deel van de ideeën en bevindingen die voortgekomen zijn uit het in 1989 opgestarte en in 1994 afgeronde onderzoeksproject Nederlandse Literatuur en Cultuur in de Middeleeuwen. De nadruk ligt daarbij vooral op een cultuurhistorische benadering van de teksten: wat weten wij bij de huidige stand van het onderzoek over de Middelnederlandse auteurs en voor welke maatschappelijke kringen schreven zij? Eerst worden de overlevering van de Middelnederlandse handschriften en enkele opvallende schrijvers behandeld, daarna komen in drie aparte hoofdstukken achtereenvolgens de klooster-, de hof- en de stadsliteratuur aan bod.

Wat de presentatie van het boek betreft, werd alles in het werk gesteld om het de geïnteresseerde, niet-gespeciali…Lees verder
In een imponerende reeks hoogwaardige NLCM-dissertaties bestemd voor een select publiek van vakgeleerden, verscheen dit boek voor een groter publiek: een geschiedenis van de Middelnederlandse Letterkunde uit de handschriftenperiode. Geen schoolboek, geen leerboek, maar een lees-, blader- en kijkboek. In vijf hoofdstukken leest men over en kijkt men naar handschriften, auteurs, geestelijke, wereldlijke en stedelijke literatuur, waarbij het verhaal voortdurend wordt onderbroken door 'ter zijdes'. Het boek is zeer rijk geïllustreerd, maar weinig bladzijden bevatten geen foto, veelal in kleur. Een prachtig boek. Formaat 22 x 24 cm. Ook deze derde druk werd gecorrigeerd.

Suggesties