Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Black

Dirk Bracke (auteur)
In de reeks:
Black; 1
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Mavela (15) hoort bij The Black Bronx, een straatbende in Brussel. Wanneer zij verliefd wordt op Marwan, een jongen van een concurrerende Marokkaanse bende, beseft ze dat ze niet meer terug kan. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Black
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds /Infodok, 2021 | Andere uitgaven
199 p.
ISBN
9789002274237 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bracke is back met ,,Black''

Na een weekend waarin Afrikaanse jongeren in Brussel een rivaliserend bendelid aanvielen, stelde de populaire jeugdauteur Dirk Bracke ,,Black'' voor, een roman over (Noord-)Afrikaanse jeugdbendes.
BRUSSEL.

BLACK is een hedendaagse West Side Story , doorspekt met expliciet geweld en veel seks. De zwarte Mavela wil niet langer braaf naar school gaan. Ze raakt in de ban van The Black Bronx, een jeugdbende waarvan de leden hun dagen vullen met overvallen, drugs en liefjes uitwisselen. Maar dan wordt Mavela verliefd op Marwan, die lid is van een rivaliserende bende.

Bracke kiest ook nu weer voor een actueel thema. De Stekenaar schreef eerder al over aids in de controversiële maar populaire jeugdroman Het uur nul . Ook kinderprostitutie, kindsoldaten en opgroeiende moslima's inspireerden Bracke tot romans. Al die thema's werkt hij zonder taboes uit. Dat critici hem sensatiezucht verwijten, wuift hij weg. ,,Een verhaal moet levensecht zijn'', zegt hij beslist.

Omdat hij in zijn romans een zo realistisch mogelijk beeld wil schetsen, steekt Bracke heel wat tijd in research. Voor Black praatte hij met een meisje uit de gesloten instelling in Beernem dat in de straatben…Lees verder

Ik wil geen sociale problemen oplossen

Jeugdauteur Dirk Bracke (53) heeft een boek geschreven over de Afrikaanse straatbendes in Brussel. «Het is vooral mijn bedoeling om jongeren in contact te brengen met de leefwereld van andere jongeren. Maar ik heb absoluut niet de pretentie om met een jeugdboek een maatschappelijk probleem op te lossen», zegt de schrijver. Het thema van het boek is erg actueel, want afgelopen zaterdag kon de politie in Brussel nog een oorlog verijdelen tussen twee rivaliserende straatbendes.
Bracke laat zich voor zijn boeken wel vaker leiden door de actualiteit. Zijn vorige verhalen speelden zich onder meer af tegen de achtergrond van kinderprostitutie en seropositiviteit. En enkele jaren geleden schreef hij een sciencefictionverhaal samen met leerlingen van een basisschool. Research is voor deze ex-postbode dan ook een belangrijk deel van het schrijfproces. Dat was ook deze keer niet anders.

Getuigenissen

«Ik heb in verschillende gesloten instellingen gepraat met jongeren die deel uitmaakten van de Brusselse straatbendes. Want die jongeren op straat zelf aanspreken was geen sinecure. Hun getuigenissen hebben ik gebruikt om mijn verhaal aan op te hangen. Vooral mijn gesprekken met een meisje dat lid was geweest van 'The Black Demolition' heeft me erg geïnspireerd.» Black gaat over een tienermeisje wiens leven veel opwindender is sinds ze deel uitmaakt van de jeugdbende The Black Bronx.

Bracke kreeg ook hulp van mensen die de problematiek van de Brusselse str…Lees verder

Mavela (15) vindt bij The Black Bronx, een straatbende van leeftijdgenoten, een soort thuis. Ze slijten hun tijd met diefstal, vandalisme en concurrentie met andere bendes in Brussel, en houden controle via weblog en mobieltjes. Als Mavela en Marwan (van een Marokkaanse bende) verliefd worden, tekenen ze hun eigen vonnis: 'zelfs al wil je weg uit de groep, dan nog kun je niet weg. Het is zoals een tatoeage die je op je voorhoofd draagt'. Scherp realistisch registreert de auteur wisselend vanuit Mavela en Marwan de geweldsspiraal. Ze zien hun situatie als uitzichtloos - Mavela’s vader werkt ondanks zijn academische opleiding als taxichauffeur. Karakters en achtergronden blijven vaag, terloops worden traumatische oorlogservaringen genoemd. Dat ze nog niet volledig zijn afgestompt, blijkt onder andere uit Mavela’s wroeging over haar aandeel in een groepsverkrachting. Schokkend beeld van jonge outcasts. Om op school mee te werken. Het verhaal is gebaseerd op research en gesprekken die de …Lees verder

Black + Back

De twee gelijknamige boeken van Dirk Bracke zijn in ‘Black + Back’ in één doosje gestopt. De boeken over het bendeleven in Brussel zijn angstaanjagend, maar meeslepend. Zoals Frédéric Van Leeuw, substituut van de procureur des Konings in Brussel, op het einde van Black aangeeft in een nawoord is dit boek ‘gevaarlijk’. Het kan bijdragen aan het onveiligheidsgevoel dat erg leeft in Vlaanderen. Ook al is deze kant van de hoofdstad voor vele lezers nieuw, toch zijn de verhalen voor zo’n 250 jongeren in Brussel de dagelijkse gang van zaken. De boeken geven een rauwe realiteit weer, die zeer nauwkeurig en waarheidsgetrouw beschreven wordt. Net zoals het hoofdpersonage Mavela leven zij in een bende en trekt criminaliteit hen ongelooflijk aan. De uitzichtloze situatie waarin ze zich bevinden zorgt ervoor dat ze alle hoop in de toekomst opgeven en leven van kick naar kick.



Ook Mavela lijkt tot ze The Black Bronx ontmoet een heel normaal leven te hebben. Wanneer ze echter d…Lees verder

Black

Dirk Bracke is terug. Met ‘Black’ schreef hij een rauw, realistisch boek over de duistere en keiharde wereld van de straatbendes in Brussel. Sinds Mavela optrekt met The Black Bronx heeft ze een veel opwindender leven! Gedaan met school en braaf studeren. Bij de bende van X vindt ze een nieuwe thuis. Dat haar nieuwe vrienden een slechte reputatie hebben, daar staat ze niet bij stil. Ze accepteert hun regels van onvoorwaardelijke gehoorzaamheid en trouw, ze onderwerpt zich aan de seksuele uitspattingen van de jongens, maar weet ook dat de bende alles voor haar zal doen. Langzaamaan glijdt ze mee in hun wereld van vandalenstreken, diefstallen, vechtpartijen en groepsverkrachtingen. En dan ontmoet ze Marvan, een lid van de 1080ers. Ze is tot over haar oren verliefd en dat op iemand van een andere bende! Ze proberen elkaar zoveel mogelijk stiekem te ontmoeten in een leegstaand huis, want ze weten wat hun te wachten staat als de leden van de Black Bronx of de 1080ers hun relatie ontdekken …Lees verder

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, LGBTQIA+, instellingen en social…Lees verder op Wikipedia