Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Blauw is bitter

Dirk Bracke (auteur)
+1
Blauw is bitter
×
Blauw is bitter Blauw is bitter

Blauw is bitter

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Lina, een 12-jarig Filippijns meisje, is door haar vader verkocht aan een bareigenaar in Manilla. Zo komt zij in de kinderprostitutie terecht. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Blauw is bitter
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Editie
9de druk, herwerkte editie
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2015 | Andere uitgaven
172 p.
ISBN
9789059086555 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Onderdrukking en uitbuiting is het leitmotiv van dit verhaal, dat zich op de Filippijnen afspeelt. Uitgebuit door zijn pachtheer ziet Lina's vader zich genoodzaakt zijn 12-jarige dochter te verkopen aan een nachtclubeigenaar uit Manilla. Deze man dwingt haar tot kinderprostitutie met voornamelijk sekstoeristen. Zaken als sm, drugs, aids en geslachtsziekten komen aan de orde, maar ook corruptie en de uitzichtloze situatie van de zeer armen. Ondanks het zware en keiharde thema is het een spannend verhaal, ingetogen, voorzichtig en toch realistisch verteld. De hoofdpersonen vertonen ondanks alles vindingrijkheid en levensmoed. Het boek ziet er aantrekkelijk uit met een gemoderniseerd omslag met een foto van een Filippijns meisje. Onderwerp en taalgebruik vergen wel wat van de lezer. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, LHBTIQ+, instellingen en sociale…Lees verder op Wikipedia