Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Henna op je huid

Dirk Bracke (auteur)
+1
Henna op je huid
×
Henna op je huid Henna op je huid

Henna op je huid

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Touria wil net als haar vriendinnen zijn: geen hoofddoek en verhullende kleding dragen; ze wil korte rokjes, jeans en naveltruitjes. Hierdoor komt ze in moeilijkheden. Alleen haar oudste broer toont begrip. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Henna op je huid
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007 | Andere uitgaven
175 p.
ISBN
9789059081895

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit verhaal staat een in Antwerpen wonende traditionele Marokkaanse familie centraal. Binnen het gezin spelen twee problemen: de oudste zoon is homofiel (wat nog geheim is) en de 15-jarige dochter Touria maakt zich geleidelijk los van de traditionele cultuur. Het verhaal gaat vooral over Touria. Met haar kan het niet anders dan mislopen: ze wordt verliefd op de criminele Ilyas, die belooft haar te trouwen maar haar ondertussen als speeltje beschouwt. Ze verliest haar maagdelijkheid en wordt gedumpt. Het is de oudste broer die serieus wraak neemt. Deze daad wordt op geen enkele manier ter discussie gesteld. Belangrijk is alleen dat Ilyas het veld ruimt en Touria haar maagdenvlies operatief kan laten herstellen. Een weerzinwekkende boodschap. Samen met de clichématige beschrijving van de Marokkaanse cultuur maakt het dat dit boek wellicht beter niet gepubliceerd had kunnen worden. Vanaf ca. 13 jaar.

Henna op je huid

Touria is een Marokkaans meisje van de tweede generatie, dat in Antwerpen woont. Ze is een echte puber: op zoek naar haar identiteit, bezig met haar uiterlijk en met jongens natuurlijk. Maar ze komt uit een traditioneel nest: haar vader is erg streng, wil zijn dochter beschermen; moeder volgt vader. Er zijn ook nog de twee broers: Karim valt nog wel mee, maar heeft zijn eigen problemen. Later in het boek komt uit dat hij homo is, een enorm taboe in de islamitische cultuur. Daarom moeit hij zich weinig met de andere gezinsleden, hij heeft zijn eigen katjes te geselen. Habib, de andere broer, is een echt haantje: zelf gaat hij graag uit en naar bed met kortgerokte Belgische meisjes, maar zijn eigen zusje mag geen schandaal veroorzaken. Touria is behoorlijk eigenzinnig: ze verzint allerlei uitvluchten om bij haar vrienden te zijn, gaat mee op café na school, doet dan ook haar hoofddoek af en rookt. Ze begint een relatie met een Belgische jongen. Aangezien Marokkaanse mensen elkaar goed i…Lees verder

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, LHBTIQ+, instellingen en sociale…Lees verder op Wikipedia