Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Stille lippen

Dirk Bracke (auteur)
+1
Stille lippen
×
Stille lippen Stille lippen

Stille lippen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Elien is slechthorend; ze ergert zich aan het beschermende gedrag van haar ouders en wil graag eens naar een discotheek. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Slechthorendheid
Titel
Stille lippen
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2007 | Andere uitgaven
188 p.
ISBN
9789065659279 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Klank en woord zijn vreemden

Dirk Bracke en Ann Zegers: de schrijver en zijn model. Hij heeft net Stille lippen uit, een jeugdverhaal over een slechthorend meisje. Zij is 23 jaar en woont in Nieuwkerken. Je vindt haar gezicht terug op de kaft van het boek. In werkelijkheid is ze iets ouder dan de puber Elien in het verhaal.

Vreemd genoeg heeft ze zopas iets gelijkaardigs meegemaakt als de scène waar Elien in het station van Sint-Niklaas een spoorwijziging mist. Doordat ze de stem van de speaker niet verstond in een Griekse luchthaven, stuurde Ann met een vriendin -- ook slechthorend -- het luchtverkeer even in de war. ,,Het vliegtuig heeft een uur op ons moeten wachten. De passagiers klapten in hun handen toen we aan boord gingen. Eerder om ons terecht te wijzen, dan om ons te verwelkomen.''

Stille lippen van jeugdauteur Dirk Bracke uit Stekene gaat over een slechthorend meisje van 15. Overbeschermd door haar ouders, wil ze toch haar eigen weg gaan. Ze hunkert naar liefde en plezier, maar ze heeft ook af te rekenen met angsten.

Hoe Ann de tiener Elien ziet? ,,Een moedig meisje. Ze wil veel dingen uitproberen en dat is niet evident, geloof me.''

,,Ligt moeilijk, die puberteit. Alles draait rond verliefdheid, uitgaan, discotheken. Wat ik vaak op televisie zie, had ik ook kunnen meemak…Lees verder

Vrij origineel verhaal over de eerste stappen in de uitgaanswereld van een slechthorend tienermeisje. Elien heeft het ondanks haar gehoorapparaten en haar 'phonic ear' niet makkelijk in de klas, bij vriendinnen of in de disco... Behalve de ontgoocheling op amoureus vlak (een XTC-dealer probeert haar te misbruiken) is er nog de dagelijkse angst voor het halfuurtje alleen thuis-zijn. Naar het slot toe blijken die angstige voorgevoelens akelig reëel te worden. Door het onheilsspellende einde wordt dit stukje echter aan de 'verbeelding' van de lezer overgelaten. Spannend, romantisch, zeer herkenbaar en met een genuanceerde kijk op de zelfredzaamheid van slechthorenden. In een vlotte stijl met sprankelende dialogen. Vrolijk portret van de hoofdfiguur op de kaft. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, LHBTIQ+, instellingen en sociale…Lees verder op Wikipedia