Boek
Nederlands

Harnas van glas : gedichten 1960-2000

Dirk Christiaens (auteur)

Harnas van glas : gedichten 1960-2000

In de reeks:
Titel
Harnas van glas : gedichten 1960-2000
Auteur
Dirk Christiaens
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2001
159 p.
ISBN
90-76895-09-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dirk Christiaens (Brussel, 1942) is geen schreeuwer of sensatieschopper, en haalt dus omzeggens nooit de media -- al was hij jarenlang BRTN-hoofdproducer 'Kunstzaken'. Maar gestaag en in bedachtzame stilte bouwde hij een stevig, consistent oeuvre op. "Behoedzaam en zorgvuldig schrijft hij zijn jaarlijks handjevol verzen" (Gaston Durnez), als "de ongekroonde koning van het kortgedicht" (Frans Boenders), zodat "uiterste zuiverheid hier de vrucht [is] van uiterste woordascese" (BRT 3). In de loop van de voorbije vier decennia publiceerde hij, naast een interviewboek en een monografie, acht bundels. Daar werd hij o.m. voor bekroond met de Prijs van de Vlaamse Poëziedagen, die van de provincie Brabant en die van de stad Gent.

En nu is er dus deze zelfkritische verzamelbundel, Harnas van glas. Een mooie en pertinente titel trouwens. Na een korte inleiding door Ivo Michiels ("Breekwater / vruchtwater") krijgen we, in chronologische volgorde, die gedichten die Christiaens voor …Lees verder

Over Dirk Christiaens

Dirk Andries Eugen Christiaens (Etterbeek, 1 maart 1942) is een Vlaams dichter.

Biografie

Na zijn studie Germaanse filologie en geschiedenis werkte hij voor de Dienst Kunstzaken van de Vlaamse televisie, en was werkzaam als bestuurssecretaris bij de BRT. Ook was Christiaens redacteur van het tijdschrift "Impuls", waar hij, beïnvloed door kunstenaars als Jeroen Bosch en Breughel, begon als experimentaleel dichter.

In 1962 bracht Dirk Christiaens zijn eerste bundel genaamd "Seinen" uit. Naarmate de tijd verstreek werden zijn gedichten steeds realistischer. Christiaens ontving in 1968 en 1970 de Prijs van de Vlaamse Poëziedagen. Gedurende twintig jaar was de dichter als docent letterkunde verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel/Erasmushogeschool.

Bibliografie

Suggesties