Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Poes en het boek

Dirk Nielandt (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Poes is haar boek kwijt. Ze zoekt overal. Samenleesboek op niveaus AVI-Start en AVI-M4. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Katten
Leesniveau
AVI Start, AVI E3, AVI 1, AVI 3
Titel
Poes en het boek
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Editie
8
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789027680556 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 'Maan roos vis samenleesboeken' combineren leestechisch eenvoudige teksten met meer gecompliceerd leesmateriaal. Het principe is als volgt: wat op de linkerpagina staat, is bedoeld voor de beginnende lezer, wat rechts staat voor de geoefende meelezer of begeleidende volwassene. De moeilijkheidsgraad van de tekst links verschilt en evolueert van verhaal tot verhaal. Binnen het eerste AVI-niveau worden losse woorden geleidelijk aan korte volwaardige zinnen. Achterin de boekjes vind je telkens een afsluitend gedicht en binnenin zijn de verhalen voorzien van kleurrijke prenten. Het concept van de samenleesboeken klinkt veelbelovend. Toch valt op dat veel verhalen gekunsteld zijn en een onlogisch verloop hebben en dat werkt bepaald niet leesbevorderend. Zwakke lezers zullen in dat geval zeker afhaken.
Poes en het boek is een leuk en grappig verhaal over een poes die op zoek is naar zijn boek en dat uiteindelijk vindt bij Aap. [Sofie De Jonckheere]
Een boekje uit de serie Maan roos vis samenleesboeken, passend bij de leesmethode. Het idee van de serie is erop gebaseerd dat een kind dat leert lezen samen leest met een kind dat al verder is in het leesproces of met iemand die het lezen beheerst. De linkerpagina toont een grote tekening met daaronder de woorden in een groot lettertype, die de kinderen in de eerste weken leesonderwijs geleerd hebben. Het gaat om korte zinnen en losse woorden zonder hoofdletters, AVI-Start. De rechterbladzijden vertellen het verhaal op een uitgebreide manier. Ook hier worden korte zinnen gebruikt zonder moeilijke woorden. Deze teksten zijn te lezen door kinderen die ruim een jaar leesonderwijs achter de rug hebben, AVI-M4. Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf: een poes is haar boek kwijt en gaat overal zoeken, waardoor ze in allerlei situaties verzeild raakt. De tekeningen zijn in vrolijke kleuren zonder al te veel details opgezet. De teksten en tekeningen staan in een kader. Heraanbieding* van …Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Vlaams jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F.C. …Lees verder op Wikipedia