Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ridder muis

Dirk Nielandt (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Vier verhalen over de slimme ridder Muis en haar beste vriendin Draak. AVI-M5. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 6, AVI M5
Titel
Ridder muis
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2020 | Andere uitgaven
45 p. : ill.
ISBN
9789058386489 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vier, korte, ontwapenende verhaaltjes over de vriendschap tussen slimme Muis in ridderpak met zwaard en haar goedaardige vriendin Draak. Muis is snel beledigd en boos en Draak is aimabel en begripvol, maar altijd eerlijk. In dit verzorgd uitgegeven boek met glanzend papier hebben de (fantasie)dieren menselijke karakters. De artistieke, originele, zwartomlijnde illustraties (vooral in de kleuren groen, roze en rood) zijn in verschillende technieken, met tekeningen, een foto en knipsels. Ze vormen een eenheid met de eenvoudige tekst, AVI-M5. Draak heeft prachtige patronen op zijn lichaam. De schutbladen hebben een groene versiering. Elk verhaal wordt samengevat door een knipsel in één kleur. De zinnen zijn kort en staan in blokken. Er is veel humoristische dialoog. Als Muis vraagt waarom er geen andere vrienden op Draaks feestje zijn, antwoordt deze: 'Ridders hakken draken in mootjes. Daar houden ze niet van.' Herkenbaar voor kinderen zijn een feestje, verstoppertje spelen en een feestm…Lees verder

Ridder Muis

Muis heeft een zwaard.
Ze draagt een harnas.
Ze is ridder.
Draak heeft geen zwaard.
Ze draagt geen harnas.
Ze is gewoon draak.
Ridders vechten tegen draken.
Maar Muis en Draak vechten
niet met elkaar.
Ze zijn beste vrienden.
Zo worden Muis en Draak in dit schitterende boekje voor eerste lezers geïntroduceerd. Er volgen vier heerlijk stoere verhalen over de twee vrienden en hun ongewone vriendschap: over een ridder en geen paard, over een teen en ruzie, over zoeken en snel vinden, over lekker eten en honger. De verhoudingen tussen de twee wel heel verschillende figuren worden al snel duidelijk. Muis heeft een nogal bazig en wat opvliegend karakter en Draak is eerder volgzaam en laat nogal met zich sollen. De vaak verrassende tekst is lief, geestig, en eenvoudig geschreven in korte zinnen op leesniveau AVI-M5.
De prenten zijn geweldig. Dikke zwart omlijnde vlakken, gevuld met de overheersende kleuren grijs, groen, rood of…Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Belgische jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F…Lees verder op Wikipedia