Boek
Nederlands

Weg met die dief!

Dirk Nielandt (auteur), Marjolein Pottie (auteur)
+1
Weg met die dief!
×
Weg met die dief! Weg met die dief!
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Rik en Loes zijn thuis. Rik hoort een raar geluid. Wat zou het zijn? AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dieren
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Weg met die dief!
Auteur
Dirk Nielandt Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2017 | Andere uitgaves
[20] p. : ill.
ISBN
9789027660848

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rik en Loes zitten fijn in huis met een koek en een boek. Maar dan hoort Rik 'tik tik tik'. Is het een dief? Leesboekje aansluitend bij de eerste drie maanden leesonderwijs. Het kind kan beginnen met het lezen van de losse woordjes die in de illustraties staan. De blokjes tekst, passend in de paginagrote illustraties, staan steeds bovenaan en bestaan uit enkelvoudige zinnetjes van vier à vijf eenlettergrepige woorden, AVI-M3. Geen gebruik van hoofdletters, wel van punten, komma's, vraag- en uitroeptekens. Elk zinnetje begint op een nieuwe regel. Goed leesbaar, duidelijk lettertype. De duidelijke, royaal opgezette zwartomlijnde illustraties zonder overbodige details zijn herkenbaar en in frisse, vrolijke kleuren uitgevoerd. Vanaf ca. 6 jaar.

Weg met die dief!

Loes en Rik wonen samen met hun geit, poes en vis in een huis. Pauw en uil wonen in de tuin. Op een dag hoort Rik een vreemd getik. Zou er een dief in huis zijn? Loes probeert Rik gerust te stellen maar wanneer ze alle dieren overlopen hebben (poes is buiten, vis maakt geen geluid) zegt Loes heel strijdvaardig dat zij de dief wel zal pakken! Ze gaan samen naar buiten en ontdekken dat het raam op een kier staat… En dan betrappen ze de dief op heterdaad! Het is uil die trek had in koek… Een boekje in de maan-roos-vis-serie van Zwijsen, duidelijk geënt op de leesmethode door de verwerking van verschillende kernwoorden. De achterflap zegt dat het boekje aansluit bij de eerste drie maanden leesonderwijs maar eerlijker zou zijn dat er stond dat het boekje het best gelezen kan worden na kern 6, en dat is niet op elke school of voor elk kind na drie maanden leesonderwijs. Het verhaal wekt misschien wel nieuwsgierigheid op (wie of wat veroorzaakt het getik?) maar mist echte spanning. Leuk is w…Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Belgische jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F…Lees verder op Wikipedia