Boek
Nederlands

Zoekwinkel

Dirk Nielandt (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
Prentenboek met gekleurde afbeeldingen van verschillende winkels. Aan de hand van een vraag moet het kind op zoek gaan naar voorwerpen in de winkels. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Zoekwinkel / Dirk Nielandt ; ill. Marjolein Pottie
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2006 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
90-223-1983-0 9789022319833
Plaatsingssuggestie
Zoekboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Groot formaat prentenboek waarin diverse winkels, zoals o.a. een snoep-, sport- en griezelwinkel afgebeeld zijn. De platen beslaan steeds twee tegenoverelkaar liggende bladzijden. Het zijn drukke, overvolle tekeningen in vrolijke kleuren waarop veel te zien is; eronder staan opdrachten. Acht figuurtjes zijn steeds te herkennen; zij worden voorin voorgesteld: man met tattoo, tweeling, slang, zwangere vrouw, dief etc. Een bladzijde is uitklapbaar; daarop staan boodschappenlijstjes, meestal verdeeld over verschillende winkels. Kijken en aanwijzen kan in dit boek met jonge kinderen, maar voor de lijstjes moeten kinderen zelf combineren; ook staan er moeilijke woorden in. De stripachtige figuren zijn omlijnd en egaal ingekleurd. De winkels zijn nogal geidealiseerd. Zoekboek in een serie waarin al eerder twee delen verschenen*. Vanaf ca. 4 jaar.

Zoekwinkel

Dit boek is als een rondgang door een heel groot winkelcentrum. Per dubbele pagina kom je in een andere winkel terecht.  Je kan niet anders dan je ogen uitkijken omdat er zoveel te zien en te beleven is. Onderaan elke pagina staan verschillende zoekopdrachtjes. En terwijl je op zoek bent, ontdek je allerlei andere grappige zaken. Zo loopt in de bakkerij Zwarte Piet rond met een doos vol chocolade sinterklaasfiguurtjes en de paashaas met een doos en een mand vol eitjes. Telkens opnieuw ontdek je leuke en grappige tekeningen en soms ook personen die je niet meteen in bepaalde winkels verwacht. Sinds wanneer gaat Sinterklaas zijn mandarijntjes kopen in de groentenwinkel?
Op de laatste pagina krijg je nog een aantal extra zoekopdrachtjes. Op die manier ontdek je dat het niet toevallig was dat je bepaalde personen meerdere keren in het boek tegenkwam; ze werden bewust in elke tekening geplaatst. Heel fijn is het omdat je dit pas op het einde van het boek echt helemaal doorhebt. Achte…Lees verder

Zoekwinkel

Elf winkels vol uitgestalde koopwaren en klanten van diverse pluimage mag je doorsnuffelen en uitkammen in dit fraaie prentenboek. Marjolein Pottie zorgde voor vrolijke kleurige platen, die telkens een dubbele pagina beslaan. Dirk Nielandt verzon de opdrachten. Driejarigen kunnen de opdrachtjes die onder de prenten staan al aan: een bepaald (afgebeeld) dier of voorwerp terugvinden dat per ongeluk in de zaak beland is; kiezen in welk bed zij het liefst zouden slapen of waarmee zij het liefst zouden spelen; nagaan welke vissen stekels hebben of wat er omgevallen is in de winkel; vijf soorten fruit noemen… De opdracht om de vijf figuren die vooraan in het boek voorgesteld worden in elke winkel weer terug te vinden, is iets moeilijker maar erg leuk. Je moet immers niet op zoek naar een exacte kopie, maar wel naar een variant . De dief bijvoorbeeld – een kale man met bril – heeft in de kledingzaak een trouwjurk aangetrokken, in de schoenwinkel paradeert hij met rode dameslaarsjes aan zijn …Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Belgische jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F…Lees verder op Wikipedia