Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een pruik en paarse lippen

Do Van Ranst (auteur)
+1
Een pruik en paarse lippen
×
Een pruik en paarse lippen Een pruik en paarse lippen

Een pruik en paarse lippen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Dina droomt opnieuw van een grote rol in een toneelstuk, maar niemand heeft tijd om naar haar te luisteren. Vervolg op 'Zeven zinnen en een zoen'. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Toneel, Verliefd zijn
Titel
Een pruik en paarse lippen
Auteur
Do Van Ranst
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003 | Andere uitgaven
74 p.
ISBN
9789059080560

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Do van Ranst presenteert vijfde jeugdboek

Met 'Een pruik en paarse lippen' presenteert de jonge Hamse auteur Do van Ranst (28) zijn vijfde kinder- en jeugdboek. Het is een vervolg op 'Zeven zinnen en een zoen', dat onlangs in het Duits werd vertaald. De voorstelling van het nieuwe boek paste in de tweede editie van de 'Open cultuurdagen', wat meteen een grote morele steun aan de winnaar van de provinciale prijs voor letterkunde 2002 betekende. Die prijs wordt hem overhandigd op dinsdag 22 maart in het cultureel centrum Jan Tervaert.

u Hamme, Moerzeke

"Dina die veel van toneel houdt, speelde nog maar één keer in een echte theatervoorstelling", vertelt Do Van Ranst over de inhoud van het nieuwe jeugdboek. "Als mevrouw Hartman, een belangrijke dame in de plaatselijke toneelgroep, haar persoonlijk uitnodigt om een rol te spelen in het volgende stuk kan Dina's geluk niet op. Ze wil dat geluk met iedereen delen maar dat lukt niet. Haar mama gaat helemaal op in haar nieuwe hobby. Een zus zit met stress en liefdesproblemen in het hoofd. De beste vriendin heeft het te druk met bruin en verliefd zijn. Gelukkig is er Senne. Dina droomt er van om samen met hem de hoofdrol te spelen in 'Belle en het Beest...'"

"Ik sta voor de tweede keer samen met Dina op de planken. Door het succes en de goede reacties op 'In Zeven zinnen en een zoen' voelde ik mij verplicht een vervolgverhaal te schrijven", bekent van Ranst. "Daarin geef ik Dina een betere behandeling dan in haar eerste boek. Ze mag wat meer geluk hebben."…Lees verder

Jeugdverliefdheid krijgt vervolg

Jeugdauteur Do Van Ranst heeft een nieuw kinderboek klaar. Met 'Een pruik en paarse lippen' brengt hij een vervolg uit op 'Zeven zinnen en een zoen', waarin zijn hoofdpersonage Dina opnieuw een spannend en romantisch toneelavontuur beleeft, samen met Martijn, Marlowies en Zus.

HAMME

De sympathieke jeugdschrijver uit de Landbouwstraat blijft gebeten van de kinderlijke gevoelens en romantiek. Ook zijn passie voor toneel -- Do Van Ranst schreef voor de Hamse toneelgroep Schakels al enkele kerststukken -- verweeft hij in zijn nieuwe boek. Hoofdrolspeler Dina houdt immers van theater. Ze speelde echter nog maar één keer toneel, tot mevrouw Hartman haar persoonlijk komt uitnodigen om een rol te spelen in een volgend stuk. Dina's geluk kan niet op, want mevrouw Hartman is toch wel een belangrijke dame in de plaatselijke toneelgroep.

Niemand luistert ,,Meteen wil ze het nieuws aan iedereen vertellen'', licht Van Ranst toe. Maar dan speelt hij weer met emoties, want de mama van Dina is er helemaal niet wild van, vooral omdat ze helemaal opgaat in haar eigen nieuwe hobby. ,,Zus heeft dan weer een hoofd vol stress en kampt vooral met liefdesproblemen. Wanneer Dina's beste vriendin Marlowies uit vakantie terugkomt, heeft ook zij het te druk om het enthou…Lees verder

Dina droomt van een grote rol in een toneelstuk. Als ze gevraagd wordt om auditie te doen, hoopt ze de hoofdrol te krijgen in het stuk "Belle en het Beest". Ze zit er vol van, maar het lijkt alsof niemand tijd heeft om naar haar te luisteren: vader is druk met werk, moeder met haar hobby (koken), zus met haar liefdesproblemen en haar beste vriendin Marlowies heeft ook haar eigen sores. Dan loopt het allemaal anders als ze niet Belle, maar het Beest moet spelen... Chronologisch verteld verhaal in de ik-vorm met dagboekfragmenten van Dina (typografisch aangegeven). De gevoelens van Dina komen goed naar voren. Veel dialogen; 27 korte, genummerde hoofdstukken. Het taalgebruik is over het algemeen populair, maar soms wat stijfjes. Voor lezers (vooral meisjes) vanaf ongeveer 10 jaar. Zelfstandig te lezen vervolg op 'Zeven zinnen en een zoen'*. Karikaturaal aandoend (niet erg aantrekkelijk) omslag in donkere tinten met Dina met pruik en paarse lippenstift.

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia