Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mijn vader zegt dat wij levens redden

Do Van Ranst (auteur)
+1
Mijn vader zegt dat wij levens redden
×
Mijn vader zegt dat wij levens redden Mijn vader zegt dat wij levens redden

Mijn vader zegt dat wij levens redden

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een 15-jarig meisje, dat woont in een scherpe bocht in een weg die naar een onafgebouwde brug lijkt te lopen, worstelt met haar seksualiteit.
Onderwerp
Puberteit, Seksualiteit
Titel
Mijn vader zegt dat wij levens redden
Auteur
Do Van Ranst
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004 | Andere uitgaves
105 p.
ISBN
90-5908-116-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Niet alles hoeft gezegd'

Jeugdauteur Do van Ranst viel de voorbije week twee keer in de prijzen. Zijn boek Mijn hondenjongen werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury en zijn jongste jeugdroman, Mijn vader zegt dat wij levens redden, sleepte de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek in de wacht, een manuscriptenprijs waaraan een bedrag van 12.500 euro is verbonden. Een terechte bekroning, zo blijkt.

Jeugd

EEN schroeiende zon in een trillende lucht, een ,,kaarsrechte, eentonige weg langs dorre bomen en cactussen'', een huis in een bocht die geen mens verwacht. In de verte zie je de steigers van een brug. De brug is nooit afgewerkt, de weg leidt nergens heen. De setting van Mijn vader zegt dat wij levens redden , het nieuwe boek van Do van Ranst, is een broeierig, godvergeten oord, een ,,plek waar alles stopt''. De verveling is er allesoverheersend. Af en toe mist een auto de scherpe bocht en ramt de voorgevel van het huis. Het is het enige verzetje voor het vijftienjarige ik-personage dat er woont met haar familie een uitgebluste vader, een verbitterde moeder en een dementerende oma. De ongelukkige chauffeurs brengen telkens enkele dagen op de bank in de woonkamer door om te bekomen van de klap.

Het hele boek zindert van de onderhuidse spanning. Niet alleen het decor ademt een bevreemdende, surrealistische sfeer, alles wat er gebeurt, is omgeven door een waas van …Lees verder

In 48 korte hoofdstukken vertelt de naamloze ik-figuur haar verhaal. Dit is ook het verhaal van haar familie, haar dromen en het zoeken naar haar seksuele geaardheid. Ze is een jongensachtig type (15) en woont op een afgelegen plek in de scherpe bocht van een weg, terwijl het lijkt alsof deze rechtdoor gaat naar de onafgebouwde brug. Daardoor is de gevel van hun huis al zevenmaal geramd. De eerste keer door haar vader, die nu zegt: “dat zij levens redden”. Nu gebeurt dit werkelijk als voor de achtste keer een jongeman -de hoofdpersoon droomt hier soms over- hun huis binnenrijdt. Hoewel de hoofdpersoon langzaam ontdekt, dat het bij de brug niet pluis is, drugshandel, prostitutie (de lezer begrijpt dit eerder), gelooft zij dat de jongeman daar ook op uit is. Toch wil zij de jongeman gebruiken om achter haar seksuele geaardheid te komen; met haar lesbische vriendin spreekt zij af hem te verleiden. Daartussen vertelt zij over haar oma, door de eerste 'inrijding' in een rolstoel beland, ov…Lees verder

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia