Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mombakkes

Do Van Ranst (auteur)
+1
Mombakkes
×
Mombakkes Mombakkes
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Frank (15, ik-figuur) wil het spektakel van Vastenavond meemaken. Vanachter de sofa is hij getuige van de confrontatie van zijn ouders met de vastenavondgekken. Wie ontmaskert wie? Wat heeft Franks familie daarmee te maken? Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Carnaval, Geheimen, Familie
Titel
Mombakkes
Auteur
Do Van Ranst
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2010
168 p. : ill.
ISBN
9789059083448 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 300 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

"Inspiratie gehaald bij plaatselijk carnaval"

Do Van Ranst stelt nieuw boek 'Mombakkes' voor

"Inspiratie gehaald bij plaatselijk carnaval"

Hamme

Voor zijn nieuwste boek 'Mombakkes' haalde de Hamse jeugdschrijver Do Van Ranst zijn inspiratie bij het plaatselijke carnaval en bij zijn goede vriend Dré Fobe. Die ging 40 jaar geleden gemaskerd op bezoek bij Hamse notabelen tijdens carnaval.

Glenn De Wilde

Do Van Ranst koos het geknipte moment uit om zijn nieuwste boek voor te stellen, vlak na de Wuitensfeesten. 'Mombakkes' speelt zich niet specifiek af tijdens het carnaval in Hamme maar de schrijver werd wel geïnspireerd door een carnavalsherinnering van Dré, met wie hij vaak samenwerkt in het Hamse Ringtheater. "Met een viertal personen hadden we meer dan veertig jaar geleden een heel bijzondere traditie tijdens carnaval", graaft Fobe in het verleden. "Carnaval was toen heel anders. Er was ook een stoet op zondag maar carnaval werd vooral op maandag gevierd. De vermommingen speelden toen een veel grot…Lees verder

Jeugdauteur Do Van Ranst schrijft 'Mombakkes' voor vijftienplussers

HAMME/SINT-NIKLAAS Met 'Mombakkes' is de Hamse jeugdauteur Do Van Ranst aan zijn achttiende boek toe. Het is een verhaal geworden over mensen die zich verstoppen achter maskers.

Woensdag 17 maart stelt uitgeverij Davidsfonds het werk voor in boekhandel 't Oneindige Verhaal in de Stationsstraat in Sint-Niklaas.

In 'Mombakkes' maakt de lezer kennis met Frank. Elk jaar ziet hij op vastenavond gekken langskomen in zijn huis. Frank weet het allemaal niet zo goed en vraagt zich af wie die vastenavondgekken zijn en wat ze komen doen, maar ook waarom Mercedes er zo geheimzinnig over doet en zijn ouders evenmin iets vertellen.

'Het is een verhaal van verstoppen en tegelijk de uiteindelijke ontmaskering', legt Van Ranst uit. De Hamse schrijver schrijft heel graag jeugdboeken omdat hij jongeren iets wil vertellen, zonder iets echt te willen uitleggen of belerend te zijn. De auteur laat in zijn nieuwste werk de lezer mee nadenken met hoofdpersonage Frank, onder meer over zijn hoogste bijzondere vader en zijn excentrieke opa, maar ook over de vastenavondgekken.

Of over Diederik, zijn broer die maar half is en wegliep om nooit meer terug te komen. Maar…Lees verder

Mombakkes speelt zich af op het ogenblik dat de 'vastenavondgekken' de stad innemen. Op die avond waarop carnaval gevierd wordt, krijgen vier pierrots toegang tot het huis van architect Van Beemt. Zijn zoon Frank, vijftien, besluit dat hij oud genoeg is om het spektakel mee te maken en verstopt zich achter de sofa. Vanuit zijn schuilplaats maakt hij mee hoe de 'gekken' zijn vader tot op de huid uitkleden en hoe ze genadeloos een familiegeheim onthullen. Frank gaat in die paar uur waarin de confrontatie zich afspeelt, aan het denken. Hij reconstrueert de geschiedenis van zijn familie, en vooral: hij schept en herschept het beeld van zijn grootvader en vader, beiden bekende architecten.
Do Van Ranst bouwt het verhaal minutieus op. Voor occasionele lezers zal het trage begin even doorbijten zijn. Zo beschrijft hij bijvoorbeeld zeer gedetailleerd hoe Frank zijn slapend zusje probeert te verschalken en hoe hij langs een geheime keldergang de woonkamer bereikt. Toch krijgt ieder …Lees verder
Het is Vastenavond en zoals elk jaar komen er gemaskerde 'gekken' langs in het huis van architect Van Beemt. Zoon Frank (15, ik-figuur) verbergt zich achter de sofa om dit spektakel mee te maken. In de eerste helft van het boek beschrijft hij zijn tocht naar de woonkamer; onderweg herinnert hij zich gebeurtenissen in de familie. Zijn vader is een egocentrische, rechtlijnige man die nauwelijks ruimte laat voor fantasie. Als gevolg van een familieschandaal leidt het gezin een geïsoleerd bestaan. Frank krijgt thuis les van zijn vader, die hem met strakke hand tot zijn opvolger kneedt. In het tweede helft is Frank getuige van de confrontatie van zijn ouders met de 'vastenavondgekken'. Niet zij worden ontmaskerd, maar zijn vader. De gebeurtenissen die Frank in de eerste helft schetste komen daardoor in een heel ander licht te staan. De auteur vertelt in een tastende stijl die niet altijd even zuiver is, maar waarmee hij wel een mysterieuze sfeer weet op te roepen. De ontknoping doet nogal …Lees verder

Mombakkes

De titel van deze jeugdroman verwijst naar de vermommingen op Vastenavond. Het carnaval biedt dan ook meteen de setting van dit boek en levert de wat ongewone titel op.
Bij Frank thuis is het al jaren de gewoonte dat er op Vastenavond een aantal verklede mensen op bezoek komen, die de anders zo deftige vader van Frank (de befaamde architect Van Beemt) en diens moeder (die lang niet zo deftig is) voor de gek houden en voor schut zetten. Frank is de lieveling van zijn vader, voorbestemd om in diens voetstappen te treden en door zijn vader daartoe op alle mogelijke manieren gestimuleerd. Zo geniet Frank het beste onderwijs dat er is, namelijk thuisonderwijs van zijn vader.
Het feest op Vastenavond kent Frank eigenlijk alleen maar van horen zeggen, want de vastenavondgekken komen pas als hij en zijn zusje Isabelle al lang in bed liggen. Want ook al is Frank nu vijftien, zijn ouders vinden hem toch nog te jong voor het spektakel. Dit jaar loopt het toch even anders: de Mexicaan…Lees verder

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia