Boek
Nederlands

Tobias en de Meetjesmobiel

Do Van Ranst (auteur), Jurgen Walschot (illustrator)
+1
Tobias en de Meetjesmobiel
×
Tobias en de Meetjesmobiel Tobias en de Meetjesmobiel
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De 10-jarige Tobias maakt met familie een rondreis in een oude camper door Meetjesland, een landstreek in Belgie͏̈. Via verhalen komen we onderweg meer over de geschiedenis te weten. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Meetjesland
Titel
Tobias en de Meetjesmobiel
Auteur
Do Van Ranst
Illustrator
Jurgen Walschot
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
71 p. : ill.
ISBN
9789058386281 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 10-jarige Tobias gaat met zijn vader, moeder, nichtje Kitty (11) en oude oma Meetje Mie een rondreis maken in een oude camper, de Meetjesmobiel. Het wordt een bijzondere reis vanuit Antwerpen naar een bijzonder gebied, namelijk het Meetjesland. Dat is het land tussen Gent, Brugge en Breskens. Bij elke plek weet Meetje Mie een prachtig oud verhaal of een wetenswaardigheid te vertellen. Over de pastoor in Watervliet, die van stropen hield, over de Ketellappers in Maldegem, over het Biermuseum in Ertvelde, met zesduizend soorten bier, Manneke Pis, Mietje Stroel, te veel om op te noemen. Op een speelse manier maakt de lezer kennis met een groot stuk geschiedenis, dat in de vergetelheid dreigt te raken. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met Comeet en Erfgoedcel Meetjesland, met als doel deze historie te laten herleven. De auteur weet op een boeiende manier de Vlaamse verhalen neer te zetten. De vele getekende en geverfde kleurenillustraties vergroten een detail van het verha…Lees verder

Tobias en de Meetjesmobiel

In dit boek, uitgegeven door Erfgoedcel Meetjesland en Comeet, leren we de familie Paelinck kennen. Deze familie woont in de streek Meetjesland (Oost-Vlaanderen), een streek die men via dit boek in de kijker wil zetten.
Tobias Paelinck heeft vakantie en zijn nichtje Anne-Sophie komt op bezoek. Er bestaan geen grotere tegenpolen dan Anne-Sophie en Tobias, wat onoverkomelijk inhoudt dat ze niet altijd even goed opschieten met elkaar. Anne-Sophie (met de veelzeggende achternaam ‘Van der Stoefere’) past helemaal niet in het traditionele gezin van palingvisser Frans Paelinck (ongetwijfeld een woordspelletje).
Ze is een echt stadskind dat helemaal niet houdt van groene wandelingen en historische verhalen. Maar Meetje Mie, de mater familias van het gezin, laat zich niet zo gauw afschepen en vuurt het ene na het andere verhaal op haar af. Vader Paelinck haalt zijn meetjesmobiel van de zolder en samen trekken ze van het ene dorp naar het andere.
Erfgoedcel Meetjesland omschri…Lees verder

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken, woonachtig in Hamme.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge …Lees verder op Wikipedia

Suggesties