Boek
Nederlands

Aan god toegewijd : religieus leven in beweging

+1
Aan god toegewijd : religieus leven in beweging
×
Aan god toegewijd : religieus leven in beweging Aan god toegewijd : religieus leven in beweging

Aan god toegewijd : religieus leven in beweging

Persoonlijke verhalen van Vlaamse religieuzen die behoren tot kloostergemeenschappen.
Titel
Aan god toegewijd : religieus leven in beweging
Auteur
Doenja Van Belleghem
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2010
101 p.
ISBN
9789058266941 (paperback)
Plaatsingssuggestie
244.2 (SISO) Christendom ; Geloofsleer (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met dit boek wil Doenja Van Belleghem de actuele situatie van het religieuze gemeenschapsleven in Vlaanderen schetsen. De ondertitel van dit boek staat enigszins in contrast met de dalende interesse in het geloof. In Vlaanderen alleen al verdwenen de afgelopen tien jaar negen congregaties, en meerdere kloosters worden gesloten en verkocht. Er zijn de laatste decennia geen intredens meer en de kloosters worden stilaan bejaardenhuizen.

Om aan te tonen dat het religieus leven inderdaad in beweging is, verwijst de auteur naar nieuwe vormen en experimenten in de voorbije decennia, waarbij mannen en vrouwen een gezamenlijk project uitbouwen en celibatair leven. De meeste zijn intussen alweer verdwenen. Van Belleghem probeert niet om de oorzaken van deze onmacht voor de zoveelste keer in kaart te brengen, maar laat een aantal mensen aan het woord die ? op één na ? een verhaal vertellen van een 'stilgevallen' beweging.

In een eerste hoofdstuk komt een zuster aan het woord die ze…Lees verder
Met dit boek wil Doenja Van Belleghem, adjunct-perschef van het bisdom Brugge, de actuele situatie van het religieuze gemeenschapsleven in Vlaanderen schetsen. De auteur probeert niet om de oorzaken van de kerkelijke impasse voor de zoveelste keer in kaart te brengen, maar laat enkele mensen aan het woord die - op een na - een verhaal vertellen van een 'stilgevallen' beweging. Zo komt in een eerste hoofdstuk een zuster aan het woord die al enkele nieuwe initiatieven nam en ze zag mislukken, en die zich vruchteloos afvraagt wat de echte oorzaken zijn van dit falen. Verder maken we kennis met een bekeerling die in het bedevaartsoord Medjugorge een nieuwe sociëteit stichtte, een zuster die terecht aandacht vraagt voor de bestaande congregaties en een ex-zuster die vaststelt dat de abdij waar ze enthousiast binnentrad 'haar plek niet is' en haar roeping nu ongebonden verder beleeft. Van een onderzoek is in dit boek weinig terug te vinden en vragen blijven dan ook open. Het enige dat we ve…Lees verder