Boek
Nederlands

Net echt

Dolf Verroen (auteur), Kristien Aertssen (illustrator)
Tim heeft een hond; hij is net echt. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Knuffels
Leesniveau
AVI 3
Titel
Net echt / Dolf Verroen ; tek. van Kristien Aertssen
Auteur
Dolf Verroen
Illustrator
Kristien Aertssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999
23 p. : ill.
ISBN
90-276-4295-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Net echt is een dynamisch, humoristisch verhaal waarin tekst en tekeningen elkaar versterken. Tim is heel tevreden met zijn kamer in een flat en speelgoedknuffels. Maar mama wil een kat en papa wil een hond. Die twee zeuren wat af. Dan komt Truus, de kat van de buurvrouw, logeren. Dat valt niet mee want Truus is "een echte kat". Wanneer de kat weg is, geven Tims ouders zich weer over aan hun dromen, zij het minder fanatiek; Tims zachte, aaibare knuffels hebben een en ander voor op levende dieren. Vanaf zes jaar. [Marita Vermeulen]
Tim woont tien hoog op een flat en is daar volkomen tevreden met zijn knuffel die net een echte hond is. Zijn vader en moeder hebben onenigheid over het wel of niet nemen van een hond of een kat. Vader is ronduit een zeurpiet, moeder is een zeer traditionele huisvrouw met op elk plaatje een schort voor. Terwijl moeder wel verstandig is, reageert papa kinderachtig en wordt hij ook nog zielig gevonden door Tim. Onbevredigend, flauw verhaaltje met achterhaalde elementen zoals papa die knorrig wordt omdat mama niet snel genoeg koffie maakt. Eerste leesboekje met maximaal tweelettergrepige woorden in korte zinnen, gezet in fladderzetsel. Stevig, verzorgd boekje met gekleurde bladzijden en gekleurde karikaturale tekeningen. Te lezen na ca. acht maanden leesonderwijs.

Over Dolf Verroen

Rudolf Johan (Dolf) Verroen (Delft, 20 november 1928) is een Nederlandse schrijver, criticus en vertaler.

Levensloop

Dolf Verroen studeerde Frans in Den Haag en werkte bij verschillende boekenwinkels en kantoren. Tevens heeft hij als nacht-editor bij Het Vrije Volk gewerkt.

Verroen schreef zijn eerste boek al toen hij net veertien jaar was: Het boek van Jan-Kees, dat wel pas uitgegeven zou worden in 1958. Het eerste boek van hem dat gepubliceerd werd, was een bundel gedichten In los verband met tekeningen van Miep de Leeuwe en Willy Rieser (1955). In 1956 volgde Van eeuwigheid tot amen, een novelle die met Het zwarte licht van Harry Mulisch genomineerd werd voor de Stadprijs van Amsterdam. Daarna volgden enkele romans en de verhalenbundel Onderdak.

In de periode daarna hield hij zich voornamelijk bezig met vertaalwerk. Hij vertaalde o.a. Mirjam het monster, een kinderboek va…Lees verder op Wikipedia

Suggesties