Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Oorlog en vriendschap

Dolf Verroen (auteur), Charlotte Dematons (illustrator)
+1
Oorlog en vriendschap
×
Oorlog en vriendschap Oorlog en vriendschap
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het is meteen duidelijk: Kees en Joop worden vrienden. Voor altijd. Maar er is oorlog en Kees ontdekt al snel dat er weinig voor altijd is. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Oorlog en vriendschap
Auteur
Dolf Verroen
Illustrator
Charlotte Dematons
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2020 | Andere uitgaves
100 p. : ill.
ISBN
9789025879020 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Joop is 11 als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij weet zeker dat Kees zijn vriend wordt, voor altijd. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat dat niet zo gewoon is. Sommige kinderen komen niet meer naar school en Duitse soldaten bezetten de school. En thuis hebben ze een onderduiker. Zal hun vriendschap blijven bestaan? Dit boek verscheen in 2016 als kinderboekenweekgeschenk. Goed te lezen naast het verhaal ‘Niemand ziet het’* (2019) van dezelfde auteur en tekenaar. In veel korte vignetten geeft de schrijver de gedachtewereld van de jonge Joop weer. Zijn gedachten betreffen zowel de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog (gevaren, onderduikers, Joodse kinderen) als zijn vriendschap met Kees, de scholen die hij bezoekt en zijn relaties ten opzichte van andere kinderen en volwassenen. Het verhaal geeft een goed beeld van het dagelijks leven in de oorlog en het gevaar van het in huis hebben van onderduikers wordt goed verwoord. De tekst wordt ondersteund door zwart-witte…Lees verder

Over Dolf Verroen

Rudolf Johan (Dolf) Verroen (Delft, 20 november 1928) is een Nederlandse schrijver, criticus en vertaler.

Levensloop

Dolf Verroen studeerde Frans in Den Haag en werkte bij verschillende boekenwinkels en kantoren. Tevens heeft hij als nacht-editor bij Het Vrije Volk gewerkt.

Verroen schreef zijn eerste boek al toen hij net veertien jaar was: Het boek van Jan-Kees, dat wel pas uitgegeven zou worden in 1958. Het eerste boek van hem dat gepubliceerd werd, was een bundel gedichten In los verband met tekeningen van Miep de Leeuwe en Willy Rieser (1955). In 1956 volgde Van eeuwigheid tot amen, een novelle die met Het zwarte licht van Harry Mulisch genomineerd werd voor de Stadprijs van Amsterdam. Daarna volgden enkele romans en de verhalenbundel Onderdak.

In de periode daarna hield hij zich voornamelijk bezig met vertaalwerk. Hij vertaalde o.a. Mirjam het monster, een kinderboek va…Lees verder op Wikipedia

Suggesties