Boek Nederlands

Russisch voor beginners : misdaadroman

Dominique Biebau (auteur)

Russisch voor beginners : misdaadroman

Dominique Biebau (auteur)
Genre:
Als een man vanwege zijn werk tegen zijn zin een cursus Russisch moet volgen, raakt hij in de ban van twee medecursisten, hobbyspeleologen, die zich voorbereiden op een grottentocht in Siberie͏̈.
Titel
Russisch voor beginners : misdaadroman
Auteur
Dominique Biebau 1977-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2019
211 p.
ISBN
9789460017766 (paperback) 9789460018442 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands
Daisy: Nederlands

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Russisch voor beginners

Eerste zin. Iemand is iets vergeten.

Russisch voor beginners begint met een kleuter die in een oververhitte auto sterft en eindigt met een man die zijn dood bewust in de ogen kijkt. Maarten, hoofdpersonage van dit verhaal, legt mondjesmaat het verband tussen beide gebeurtenissen en de lessen Russisch die hij in de jaren negentig moet volgen om zijn job niet te verliezen. Hij belandt in de klas van Pavel, een leraar die aan Russische grootheidswaan lijdt. Want wat is er nu niet beter in zijn land van oorsprong? Ook Lore en Diederik volgen Pavels cursus, omdat ze ervan dromen de Kungurgrotten in Rusland te verkennen. De beeldschone Lore blijkt onweerstaanbaar voor Maarten en Pavel en bespeelt de mannen met verve. Pas als Maarten jaren later zelf in die grotten afdaalt, beseft hij hoe fataal de lessen Russisch voor ieder van hen zijn geweest, en dat woorden letterlijk kunnen doden.

Dominique Biebau verraste eerder met IJslands gambiet . Hij schrijft soepel en punctueel. Ook in dit boek staat geen woord te veel. In…Lees verder

Na zijn schaakthriller komt de Vlaamse auteur (1977) uit met een liefdesverwikkeling rond drie studenten, van wie er twee zich voorbereiden op een reis naar Siberië. De hoofdpersoon moet Russisch leren omdat de familiezaak een transportfiliaal in Rusland wil openen. De leraar van de taalcursus in Leuven speelt op zijn minst een bizarre rol. Hoofdpersoon Maarten ziet zichzelf als een loser op alle fronten zonder ambities of relaties. Tijdens de eerste lessen wordt hij verliefd op Lore die met haar man Diederik een telegeleide grottentocht in Perm wil doen. Diederik verdwijnt in de grotten en Maarten gaat hem zoeken. De clou ligt redelijk voor de hand en is zeker een weggever van de plot voor hen die een beetje Russisch begrijpen. Met wisselende perspectieven in korte hoofdstukken is het een weinig geloofwaardig, maar makkelijk te lezen speurdersverhaal met een verrassende wending aan het slot. Sober vormgegeven met prettige bladspiegel.