Boek
Nederlands

Berlijn, Berlijn

Donald Niedekker (auteur), Harold Naayer (fotograaf)
Sfeerverhalen in woorden en zwartwitfoto's met de nadruk op een verenigd Berlijn, 10 jaar na de val van de muur.
Titel
Berlijn, Berlijn / Donald Niedekker ; foto's Harold Naayer
Auteur
Donald Niedekker
Fotograaf
Harold Naayer
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijswijk: Elmar, 1999
96 p. : ill.
ISBN
90-389-0911-X
Plaatsingssuggestie
Duitsland 996.2 (SISO) Berlijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tien jaar geleden verdween de Berlijnse muur. Een fotograaf en een schrijver gingen ieder op een geheel eigen wijze op zoek naar de oude scheidslijnen en de veranderingen in de herenigde stad en haar mensen. Zij bezochten een homo in Kreuzberg, ontmoetten Leo, Corina en Chien en veel meer van die fantastische jonge en oudere Berlijners met hun herinneringen en verhalen op het kruispunt tussen verbeelding en werkelijkheid. Oost en West, oud en nieuw: de 'wankelende' herinneringen leverden fascinerende indrukken op. Dat Berlijn als het ware aan het 'umkippen' is, wordt duidelijk in het resultaat: sfeerverhalen en zwartwitfoto's van een indrukwekkende soberheid die het bijzondere invangen van het Berlijn tussen realiteit en fantasie. Deze uitgave vormt een leuke aanvulling op de (reis)literatuur over Berlijn en Duitsland.

Over Donald Niedekker

Donald B. Niedekker (Amsterdam, 14 januari 1963) is dichter en schrijver te Heiloo. Hij publiceerde met fotograaf Harold Naaijer een aantal reisboeken. Hierna publiceerde hij romans, novellen en dichtbundels. Zijn romandebuut is Hier ben ik uit 2002. Hoofdonderwerpen zijn de familie Bruynzeel en liefdevolle herinneringen aan zijn grootvader.

In 2008 schreef Niedekker onder het pseudoniem Ellen Wenkelbach het boek Het moet wel beschaafd blijven waarin hij het leven van de hoofdpersoon Carla beschrijft. Deze roman gaat over eenzaamheid en over de onbelangrijkheid van luxe. De roman Oksana werd in 2017 genomineerd voor de Fintro literatuurprijs. Niedekker ontving in 2021 de Brusselse VUB Luc Bucquoye Prijs voor eigenzinnige literatuur.

Werk van Donald Niedekker

  • Cultuur als visie, (samen met Gijs von der Fuhr en Sam Cherribi), 1989
  • Berlijn/Berlijn (samen met Haro…Lees verder op Wikipedia