Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Keldermans

Donald Niedekker (auteur)
Een magazijnbediende meent het vaderland te moeten redden van de morele ondergang.
Onderwerp
Nederland
Titel
Keldermans
Auteur
Donald Niedekker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Vassallucci, 2004
200 p.
ISBN
90-5000-577-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Donald Niedekker (1963) afficheert zichzelf als schrijver, dichter en decorbouwer. Hij publiceerde eerder o.a. een toneelmonoloog, een thriller en een roman. In "Keldermans" volgen we een zonderlinge magazijnbediende die meent het vaderland van de morele ondergang te moeten redden. In wat aanvankelijk een lange monoloog lijkt, maar ten slotte een gewone roman blijkt te zijn, wordt de lezer deelgenoot van Keldermans' gedachtespinsels, zijn obsessies, zijn verleden en zijn leefwijze. Keldermans is een mengeling van Multatuli's Droogstoppel en Jan Arends' Keefman. Via Keldermans geeft de verteller een satirische beschrijving van de Nederlandse samenleving; hij levert een messcherpe en humoristische analyse, adembenemend virtuoos geschreven (op een teveel aan herhalingen na), briljant geformuleerd (Komrij en Reve in hun beste jaren lijken af en toe mee te zingen) en zeer origineel van aanpak. Een smakelijk, vermakelijk, intrigerend en bijzonder boek. Normale druk.

Over Donald Niedekker

Donald B. Niedekker (Amsterdam, 14 januari 1963) is dichter en schrijver te Heiloo. Hij publiceerde met fotograaf Harold Naaijer een aantal reisboeken. Hierna publiceerde hij romans, novellen en dichtbundels. Zijn romandebuut is Hier ben ik uit 2002. Hoofdonderwerpen zijn de familie Bruynzeel en liefdevolle herinneringen aan zijn grootvader.

In 2008 schreef Niedekker onder het pseudoniem Ellen Wenkelbach het boek Het moet wel beschaafd blijven waarin hij het leven van de hoofdpersoon Carla beschrijft. Deze roman gaat over eenzaamheid en over de onbelangrijkheid van luxe. De roman Oksana werd in 2017 genomineerd voor de Fintro literatuurprijs. Niedekker ontving in 2021 de Brusselse VUB Luc Bucquoye Prijs voor eigenzinnige literatuur.

Werk van Donald Niedekker

  • Cultuur als visie, (samen met Gijs von der Fuhr en Sam Cherribi), 1989
  • Berlijn/Berlijn (samen met Haro…Lees verder op Wikipedia