Boek
Nederlands

Liverpool, Lovelypool

Donald Niedekker (auteur), Harold Naayer (fotograaf)
Impressies in woord en beeld van de Britse stad.
Titel
Liverpool, Lovelypool / tekst Donald Niedekker ; foto's Harold Naayer
Auteur
Donald Niedekker
Fotograaf
Harold Naayer
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijswijk: Elmar, 2001
123 p. : ill.
ISBN
90-389-1134-3
Plaatsingssuggestie
Groot-Brittannië 996.2 (SISO) Engeland (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schrijver Donald Niedekker en fotograaf Harold Naayer vangen in woord en beeld het karakter van de Engelse stad Liverpool. Het boek is zeker geen toeristische gids. Niedekker, behalve schrijver ook locatiemanager, heeft een sterke antenne voor het 'gevoel' dat een stad in zich heeft en zoekt dat op. Lopend, zonder doel dwalend door de stad. Zo kom je op plekken die iets speciaals hebben en dat beschrijft hij, zeer poëtisch. Neem een zin als: 'Zwanen gleden hun arabisch schrift over een meertje'. Ook de vele zwart-witfoto's vangen een sfeer. De fotograaf heeft een duidelijke voorkeur voor markante mensen. En wat ademt Liverpool uit? In ieder geval de geest van Brian Epstein (ooit de manager van the Beatles), daar is niet aan te ontkomen volgens de schrijver. Verder de (ex)-havenarbeiders, verlaten pakhuizen waarin nieuwe culturele iniatieven geboren worden, hippe jongeren en hartverwarmende kroegen.

Over Donald Niedekker

Donald B. Niedekker (Amsterdam, 14 januari 1963) is dichter en schrijver te Heiloo. Hij publiceerde met fotograaf Harold Naaijer een aantal reisboeken. Hierna publiceerde hij romans, novellen en dichtbundels. Zijn romandebuut is Hier ben ik uit 2002. Hoofdonderwerpen zijn de familie Bruynzeel en liefdevolle herinneringen aan zijn grootvader.

In 2008 schreef Niedekker onder het pseudoniem Ellen Wenkelbach het boek Het moet wel beschaafd blijven waarin hij het leven van de hoofdpersoon Carla beschrijft. Deze roman gaat over eenzaamheid en over de onbelangrijkheid van luxe. De roman Oksana werd in 2017 genomineerd voor de Fintro literatuurprijs. Niedekker ontving in 2021 de Brusselse VUB Luc Bucquoye Prijs voor eigenzinnige literatuur.

Werk van Donald Niedekker

  • Cultuur als visie, (samen met Gijs von der Fuhr en Sam Cherribi), 1989
  • Berlijn/Berlijn (samen met Haro…Lees verder op Wikipedia