Boek
Nederlands

Het gouden boek

Doris Lessing (auteur)
Door het bijhouden van dagboeken probeert een schrijfster vat te krijgen op de emotionele chaos waarin zij zich bevindt.
Titel
Het gouden boek
Auteur
Doris Lessing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The golden notebook
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2007 | Andere uitgaves
591 p.
ISBN
9789044611618

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 32 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek is als volgt geconstrueerd: een roman met de titel "Vrije Vrouwen" vormt het raam - verdeeld in vijf stukken die weer gescheiden zijn door de verschillende fasen van de Vier Boeken, bijgehouden door Anna Wulf, schrijfster en hoofdpersoon uit "Vrije Vrouwen". Ze doet dat om voor zichzelf de dingen uit elkaar te houden, maar na haar psychische breakdown ziet ze de samenhang en ze begint een gouden notitieboek waarin alle draden samenkomen. Heel veel dialogen en discussies, waarin de verschillende thema's steeds weer terugkomen en minutieuze beschrijvingen van Anna's gevoelens. De vertaling - op zichzelf een krachttoer - is oorzaak van soms moeizaam lopende ingewikkelde zinnen. Een ideeënroman voor praatgroepen die er wel een seizoen over kunnen doen! Aan thema's - feministisch, politiek (communisme) of psychologisch - geen gebrek. Kleine druk, zeer volle bladspiegel. Lessing (1919) kreeg de Nobelprijs voor literatuur 2007.

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia