Boek
Nederlands

Het vijfde kind

Doris Lessing (auteur)
De geboorte van een monstrueus kind ontwricht een tot dan gelukkig Engels gezin.
Titel
Het vijfde kind
Auteur
Doris Lessing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The fifth child
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2007 | Andere uitgaves
141 p.
ISBN
9789044611625

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Harriet en David kopen bij hun huwelijk een groot, oud Victoriaans huis. Zij zijn gelukkig met hun vier kinderen en de vele gasten tijdens de vakanties. Dan wordt het vijfde kind geboren. Monsterlijk groot met een haast dierlijk gedrag. Hij is het koekoeksjong dat alle aandacht van de moeder opeist en kille angst en tweespalt in het gezin brengt. De andere kinderen verdwijnen geleidelijk naar familieleden en de vader begraaft zich in het werk. Harriet blijft tenslotte alleen achter als haar koekoeksjong is uitgevlogen op zoek naar soortgenoten. De wat koele verteltrant van Doris Lessing past goed bij de geheimzinnige kilte en de vijandelijke sfeer in het huis. De vertaling is uitstekend. Kleine druk. Lessing (1919) kreeg de Nobelprijs voor literatuur 2007.

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia