Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen

Douwe Draaisma (auteur)
+1
Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen
×
Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen

Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen

Geschiedenis van dertien neurologische aandoeningen die zijn genoemd naar hun ontdekkers.
Onderwerp
Neuropsychiatrie
Titel
Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen
Auteur
Douwe Draaisma
Taal
Nederlands
Uitgever
Groningen: Historische Uitgeverij, 2011 | Andere uitgaves
325 p. : ill.
ISBN
9789065544308 (paperback)
Plaatsingssuggestie
606.1 (SISO) Ziekten - Kwalen ; Neurologische stoornissen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 36 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wat zijn eponiemen nu ook alweer? Geen nood voor wie dit even vergeten is, want het voorliggende boek behandelt 13 eponiemen uit de medisch-psychiatrische wereld. Sommige kennen we allemaal: het syndroom van Korsakov, het Aspergersyndroom, de ziekte van Alzheimer. We spreken dus van een eponiem wanneer een bepaalde ontdekking de naam krijgt van zijn ontdekker, waardoor deze laatste als het ware wordt vereeuwigd. Douwe Draaisma vertelt ons in Ontregelde geesten niet alleen over bekende eponiemen uit de medisch-psychiatrische wereld, maar ook ? en dat is plezierig ? over minder bekende, zoals het syndroom van Capgras. Wie aan dit syndroom lijdt, gelooft dat zijn naaste vrienden en familie zijn vermoord en vervangen door robots die voor de buitenwereld niet van de echte personen te onderscheiden zijn, volmaakte dubbelgangers. Draaisma geeft ons gevalsbeschrijvingen in een goed geschreven en spannend verhaal en belicht ook de evolutie die een eponiem ondergaat in de loop van zijn be…Lees verder
Draaisma is hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie in Groningen en schreef onder andere 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' (2001)* en 'De metaforenmachine' (1995)** over de geschiedenis van het (eigen) geheugen. Hier beschrijft hij dertien neurologische en psychiatrische aandoeningen vanuit hun eponiemen: ziekten die genoemd zijn naar hun eerste beschrijvers zoals Parkinson, Alzheimer, Asperger, Korsakov, Lombroso en Gilles de la Tourette. Artsen besteedden indertijd veel aandacht aan gevalsbeschrijvingen zoals nu Oliver Sacks doet, maar naar de mening van Draaisma is dat in de marge van de geneeskunde terecht gekomen. Soms is hij anekdotisch, maar in totaal lezen de achtergronden van de naamgevende zenuwartsen en de door hen beschreven ziektes als een roman, terwijl zij wetenschappelijk zeker verantwoord blijven. Een aanrader voor in geschiedenis van geneeskunde geïnteresseerden. Verzorgde uitgave met afbeeldingen in zwart-wit, eindnoten en register.

Over Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) is een Nederlands psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Draaisma is de auteur van een aantal zeer succesvolle boeken die veelvuldig zijn vertaald. Met zijn Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt won hij meerdere prijzen. Het boek werd vertaald in het Engels (Why Life Speeds Up As You Get Older), het Frans (Pourquoi la vie passe plus vite à mesure qu'on vieillit) en het Duits (Warum das Leben schneller vergeht, wenn man älter wird: von den Rätseln unserer Erinnerung).

In het najaar van 2010 schreef Draaisma in samenwerking met het dagblad Trouw de Schrijfwedstrijd Vergeten uit, wat 438 inzendingen opleverde.

Draaisma is voorzitter van de Stichting Van der Leeuw-lezing.

Lees verder op Wikipedia