Boek
Nederlands
Acht speelse gedichten rond het getal 8.
Titel
88
Auteur
Drs. P. 1919-2015
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2008
[16] p.
ISBN
9789038890395

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een piepklein bundeltje van tekstschrijver,componist, pianist en zanger H.H. Polzer, alom bekend als drs.P. Deze taalvirtuoos met zijn mal krakende zangstem heeft tallozen vermaakt met heerlijke liedjes als "Dodenrit" en "Heen en weer". Met andere light verse-dichters als Ivo de Wijs, Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen heeft hij menig lezer vertrouwd gemaakt met leuke rijmtechnieken (zie b.v. "Dartele dactylus" en "Maak thuis uw eigen tekst" Bulkboek 31). In "88" beoefent hij "het onzijn", bestaande uit 3 terzinen en een distichon, geheel geschakelrijmd. Nadat hij eerst de verrukkingen rondom 't getal acht uit de doeken heeft gedaan, komt hij ten slotte uit bij de 88, niet tot zijn genoegen overigens, want het betreft zijn eigen, niet meer "gezwinde" leeftijd.

Over Drs. P.

CC BY 3.0 - Foto van/door Jan Zandbergen

Drs. P (Thun, 24 augustus 1919 – Amsterdam, 13 juni 2015), pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, was een Nederlandstalig tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit. Zijn artiestennaam, bedacht door Willem Duys, verwijst naar de academische graad van doctorandus (afgekort: drs.) in de economie, die Polzer aan de Nederlandse Economische Hogeschool (nu Erasmus Universiteit) behaalde. Hij was ook dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist en zanger van zelfgeschreven liedjes.

Vanaf de jaren 1950 tot 1996 trad Drs. P met zijn liederen op in theaters, cafés, studentenverenigingen en bij evenementen in Nederland en België. Daarbij begeleidde hij zichzelf steevast op de piano.

Drs. P genoot in de jaren 1970 en 1980 vooral bekendheid met liedjes als Dodenrit, Veerpont ("Heen en weer"), Het trapportaal ("De commensaal"), Knolraap en lof, schorseneren en prei en De zusters Karamazov. In Nederland en…Lees verder op Wikipedia