Boek
Nederlands

De Odyssee van Drs. P

Drs. P. (auteur)

De Odyssee van Drs. P

Hervertelling van het klassieke heldendicht in 79 ollekebollekes (een light verse-variant).
Titel
De Odyssee van Drs. P
Auteur
Drs. P. 1919-2015
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2002
84 p. : ill.
ISBN
90-388-1410-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het verhaal van de zwerftochten van Odysseus mag gevoeglijk algemeen bekend verondersteld worden, dus over de inhoud van dit boekje behoeft niet uitgeweid te worden. Het gaat echter, zoals zo vaak in de literatuur, om de vorm. Drs. P vertelt de reisavonturen van de Griekse held na in 79 ollekebollekes. Deze van oorsprong Amerikaanse versvorm is door hem in 1974 in enigszins aangepaste vorm in het Nederlandse taalgebied geïntroduceerd. Hij doet dit op de van hem welbekende laconieke toon. De vele duizenden hexameters die Homeros nodig had, zijn door hem teruggebracht tot de kern, Homerische vergelijkingen zal men vergeefs zoeken, epitheta ornantia komen weinig voor. Wat rest is een uitermate leesbare versie van het klassieke heldendicht, door Herman Geurts toepasselijk verlucht met illustraties uit negentiende-eeuwse uitgaven. Paperback.

Over Drs. P.

CC BY 3.0 - Foto van/door Jan Zandbergen

Drs. P (Thun, 24 augustus 1919 – Amsterdam, 13 juni 2015), pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, was een Nederlandstalig tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit. Zijn artiestennaam, bedacht door Willem Duys, verwijst naar de academische graad van doctorandus (afgekort: drs.) in de economie, die Polzer aan de Nederlandse Economische Hogeschool (nu Erasmus Universiteit) behaalde. Hij was ook dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist en zanger van zelfgeschreven liedjes.

Vanaf de jaren 1950 tot 1996 trad Drs. P met zijn liederen op in theaters, cafés, studentenverenigingen en bij evenementen in Nederland en België. Daarbij begeleidde hij zichzelf steevast op de piano.

Drs. P genoot in de jaren 1970 en 1980 vooral bekendheid met liedjes als Dodenrit, Veerpont ("Heen en weer"), Het trapportaal ("De commensaal"), Knolraap en lof, schorseneren en prei en De zusters Karamazov. In Nederland en…Lees verder op Wikipedia