Boek
Nederlands

Grabbelton

Drs. P. (auteur)
Speelse gedichten.
Titel
Grabbelton
Auteur
Drs. P. 1919-2015
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2001
64 p.
ISBN
90-388-1405-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'De grabbelton', schrijft Drs. P, alias H.H. Polzer, in de inleiding van dit door Nanja Toebak speels vormgegeven bundeltje, 'is in principe een vijfregelig versje […] waarin het laatste rijmwoord alle letters bevat die in de voorgaande rijmwoorden optreden.' De versregels zijn vijfvoetig, het rijmschema is abaab, a is vrouwelijk en b mannelijk rijm. Een 'lobbertang' is een specifieke ondersoort: het laatste rijmwoord is een letterkeer van het eerste, zoals bijvoorbeeld "zwijnenvlees - levenswijzen". Een bijzonder gekunstelde versvorm dus, maar taalvirtuoos Drs. P bewijst andermaal dat hij het ambacht tot in de puntjes beheerst. Wie anders dan hij kan een zinnig kwintijn schrijven met als eerste rijmwoord "emukreetje" om via "tekeer", "reetje" en "Keetje" terecht te komen bij het verrassende anagram "Tjeukemeer"? Hoogst vermakelijk, dit boekje (13 x 17 cm.), en uitdagend tot navolging.

Over Drs. P.

CC BY 3.0 - Foto van/door Jan Zandbergen

Drs. P (Thun, 24 augustus 1919 – Amsterdam, 13 juni 2015), pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, was een Nederlandstalig tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit. Zijn artiestennaam, bedacht door Willem Duys, verwijst naar de academische graad van doctorandus (afgekort: drs.) in de economie, die Polzer aan de Nederlandse Economische Hogeschool (nu Erasmus Universiteit) behaalde. Hij was ook dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist en zanger van zelfgeschreven liedjes.

Vanaf de jaren 1950 tot 1996 trad Drs. P met zijn liederen op in theaters, cafés, studentenverenigingen en bij evenementen in Nederland en België. Daarbij begeleidde hij zichzelf steevast op de piano.

Drs. P genoot in de jaren 1970 en 1980 vooral bekendheid met liedjes als Dodenrit, Veerpont ("Heen en weer"), Het trapportaal ("De commensaal"), Knolraap en lof, schorseneren en prei en De zusters Karamazov. In Nederland en…Lees verder op Wikipedia