Daisy
Nederlands

Amsterdam, Amsterdam

Dubravka Ugresic (auteur), Jeanne Van Malcot (verteller)
Schetsen van de Kroatische schrijfster (1949- ) over de eigenaardigheden van Amsterdam.
Onderwerp
Amsterdam
Titel
Amsterdam, Amsterdam
Auteur
Dubravka Ugresic
Verteller
Jeanne Van Malcot  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Kroatisch (Latijns alfabet)
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2007
1 cd
Speelduur
02:01:31
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Kroatische schrijfster Dubravka Ugrešic (1949) kwam begin jaren negentig voor een kort bezoek naar Amsterdam. De stad beviel haar zo goed dat ze besloot te blijven, en sinds kort bezit ze er een huis. In de essaybundel 'Amsterdam, Amsterdam' onderzoekt ze de schoonheid van de stad en waarom deze haar zo raakt. 'Amsterdam is een volmaakt, kostbaar poppenhuis', schrijft ze ergens en gaat vervolgens in op de obsessieve behoefte van de Nederlanders om de dingen kleiner te maken dan ze al zijn en het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden in het Nederlands. Andere onderwerpen van haar essays zijn onder meer de Albert Cuyp markt, de Amsterdamse bruggen, de Lomanstraat, en de gevulde koek. Fijnzinnig en scherp, deze kleine essays. Gebonden uitgave (13,5 x 17,5 cm.); kleine maar ruime druk.

Over Dubravka Ugresic

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zeljko Koprolcec

Dubravka Ugrešić (Kutina, 27 maart 1949) is een Nederlandse, internationaal bekende experimentele schrijfster, essayiste en letterkundige van Kroatische afkomst en woont sinds 1996 in Amsterdam. Een van haar bekendste romans is Štefica Cvek u raljama života (Steffie Steek in de klauwen van het leven), gepubliceerd in 1981; een ironische, postmodernistische roman die speelt met de clichés en stereotypen van de triviale literatuur en cultuur. Het werk werd meteen een succes en werd in 1984 verfilmd door Rajko Grlić.

Ugrešić studeerde aan de universiteit van Zagreb vergelijkende literatuurwetenschap en Russische taal- en letterkunde, met de bedoeling om parallel een carrière op te bouwen als wetenschapper in de geesteswetenschappen en als auteur. Ze heeft aanstellingen gehad en colleges gegeven bij verschillende Amerikaanse en Europese universiteiten, en ze schrijft freelance voor een aantal Europese kranten en literaire tijdschriften.

Lees verder op Wikipedia