Boek
Nederlands

Alle verhalen

Dylan Thomas (auteur)
Bundeling van de verhalen en een romanfragment van de Welshe dichter (1914-1953).
Titel
Alle verhalen
Auteur
Dylan Thomas
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The collected stories
Uitgever
Baarn: De Prom, 2000
445 p.
ISBN
90-6801-599-0

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dylan Thomas (1914-1953) is beroemd vanwege zijn in Wales gewortelde poëzie, zijn hoorspel 'Under Milk Wood' en zijn drankmisbruik. Uit deze bundel blijkt echter dat hij ook een briljant prozaschrijver was. Een derde deel bestaat uit verhalen met een sterke surrealistische inslag, bijna navertelde dromen met een soms niet te volgen plotlijn, en daardoor vrij ontoegankelijk. Het overige tweederde deel daarentegen bevat min of meer autobiografische verhalen, gebaseerd op Thomas' Welshe jeugd, zijn eerste literaire probeersels en zijn aankomst als jonge dichter in Londen op zoek naar een journalistieke baan. Al deze verhalen (inclusief de bundel 'Portret van de kunstenaar als een jonge hond', in 1958 ook al vertaald door Hugo Claus) ademen grote warmte, een sterk verlangen naar jeugdige onschuld, een scherp oog voor menselijke zwakheden en een ongeëvenaarde lyrische atmosfeer, nog versterkt door Thomas' perfecte stijl (waarvan de vertaling uitstekend is maar toch doet verlangen naar het …Lees verder

Over Dylan Thomas

CC BY 2.5 - Foto van/door self

Dylan Marlais Thomas (Swansea, 27 oktober 1914 – New York, 9 november 1953) was een dichter en schrijver uit Wales. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste dichters van de 20e eeuw.

Biografie

Vorming

Thomas werd geboren in 1914 in Swansea in Wales. Zijn vader, D.J. Thomas, was leraar Engels aan de Swansea Grammar School en koos ervoor zijn zoon op te voeden in het Engels in plaats van in het Welsh, de taal van zijn moeder. Hij droeg ook zijn liefde voor literatuur over op zijn zoon.

Thomas ging op zijn elfde naar de middelbare school, waar zijn passie voor poëzie en literatuur zich duidelijk manifesteerde. Na enkele maanden publiceerde de schoolkrant zijn eerste gedicht The Song of the Mischievous Dog. Op zijn twaalfde publiceerde The Western Mail zijn gedicht His Requiem. Later bleek dit gedicht gewoon plagiaat te zijn.

Na zijn schooltijd (…Lees verder op Wikipedia