Boek
Nederlands

Gedichten : gekozen en vertaald door Cornelis W. Schoneveld

Dylan Thomas (auteur), Cornelis W. Schoneveld (vertaler)
+1
Gedichten : gekozen en vertaald door Cornelis W. Schoneveld
×
Gedichten : gekozen en vertaald door Cornelis W. Schoneveld Gedichten : gekozen en vertaald door Cornelis W. Schoneveld

Gedichten : gekozen en vertaald door Cornelis W. Schoneveld

In de reeks:
Keuze uit de poëzie van de Britse schrijver (1914-1953) met vertaling.
Titel
Gedichten : gekozen en vertaald door Cornelis W. Schoneveld
Auteur
Dylan Thomas
Vertaler
Cornelis W. Schoneveld
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Baarn: Prominent, 2014
157 p.
ISBN
9789079272518 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het honderdste geboortejaar van Wales' grootste dichter verschenen eerder in deze reeks een korte biografie (Karel Wasch, 'Zo lang als voor altijd is')* en een keuze uit de korte verhalen**. Deze nieuwe uitgave bevat veertig gedichten, ongeveer een kwart van Thomas' poëtische oeuvre, in adequate vertaling: twintig vroege gedichten (onder andere 'And death shall have no dominion' uit 1933) en twintig uit het latere werk, waaronder 'Fern Hill' (1945) en de villanelle 'Do not go gentle into that good night' (1951). Voor Thomas was dichten een ambacht: schijnbaar willekeurige woordenreeksen worden in een rijmschema en binnen een metrum geplaatst, waarna de in de verbeelding van de lezer opgeroepen beelden hun werk moeten doen. De vertaling volgt – zo veel mogelijk – de door Thomas toegepaste technieken. 'Do not go gentle…' en 'And death shall have no dominion' werden (in een andere vertaling) ook in de biografie (zie boven) opgenomen. Moeilijk toegankelijk, als 'hermetisch' en 'cryptis…Lees verder

Over Dylan Thomas

CC BY 2.5 - Foto van/door self

Dylan Marlais Thomas (Swansea, 27 oktober 1914 – New York, 9 november 1953) was een dichter en schrijver uit Wales. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste dichters van de 20e eeuw.

Biografie

Vorming

Thomas werd geboren in 1914 in Swansea in Wales. Zijn vader, D.J. Thomas, was leraar Engels aan de Swansea Grammar School en koos ervoor zijn zoon op te voeden in het Engels in plaats van in het Welsh, de taal van zijn moeder. Hij droeg ook zijn liefde voor literatuur over op zijn zoon.

Thomas ging op zijn elfde naar de middelbare school, waar zijn passie voor poëzie en literatuur zich duidelijk manifesteerde. Na enkele maanden publiceerde de schoolkrant zijn eerste gedicht The Song of the Mischievous Dog. Op zijn twaalfde publiceerde The Western Mail zijn gedicht His Requiem. Later bleek dit gedicht gewoon plagiaat te zijn.

Na zijn schooltijd (…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek