Boek
Nederlands

Verhalen

Dylan Thomas (auteur), Bert Meelker (samensteller)
Bundel met zestien korte verhalen.
Titel
Verhalen / Dylan Thomas ; geselecteerd en vertaald door Bert Meelker
Auteur
Dylan Thomas
Samensteller
Bert Meelker
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Baarn: TIEM, [2014]
204 p.
Aantekening
De gekozen verhalen zijn uit het in 2000 verschenen Alle verhalen, de integrale vertaling van Collected stories uit 1984
ISBN
9789079272440 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze bundel met zestien korte verhalen – in herziene vertaling – van Dylan Thomas (1914-1953) is een keuze uit ‘Alle verhalen’ (2000)*. Opgenomen werden negen van de tien verhalen uit de bundel ‘Als een jonge hond’, die hiermee (sinds 1967) voor de vierde keer in vertaling verschijnen. Alleen ‘Waar de Tawe stroomt’ ontbreekt, wegens ‘een overdaad aan al te vergankelijke humor’, aldus de vertaler. De meeste van deze vaak ontwapenende en nostalgische verhalen over kinderen en adolescenten hebben soms magisch-realistische en surrealistische invloeden, en Thomas werd ook beïnvloed door James Joyce’s ‘Dubliners’, maar het zijn wel steeds ‘scherpe waarnemingen van simpele situaties met eeuwigheidswaarde’ (voorwoord, blz. 9). Naast de verhalen uit de genoemde bundel werden nog zeven andere opgenomen, waaronder het ooit controversiële ‘De brandende baby’ en het prachtige, sfeervolle ‘Kerstmis van een kind in Wales’. Deze in het honderdste geboortejaar van Dylan Thomas gepubliceerde keuze maak…Lees verder

Over Dylan Thomas

CC BY 2.5 - Foto van/door self

Dylan Marlais Thomas (Swansea, 27 oktober 1914 – New York, 9 november 1953) was een dichter en schrijver uit Wales. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste dichters van de 20e eeuw.

Biografie

Vorming

Thomas werd geboren in 1914 in Swansea in Wales. Zijn vader, D.J. Thomas, was leraar Engels aan de Swansea Grammar School en koos ervoor zijn zoon op te voeden in het Engels in plaats van in het Welsh, de taal van zijn moeder. Hij droeg ook zijn liefde voor literatuur over op zijn zoon.

Thomas ging op zijn elfde naar de middelbare school, waar zijn passie voor poëzie en literatuur zich duidelijk manifesteerde. Na enkele maanden publiceerde de schoolkrant zijn eerste gedicht The Song of the Mischievous Dog. Op zijn twaalfde publiceerde The Western Mail zijn gedicht His Requiem. Later bleek dit gedicht gewoon plagiaat te zijn.

Na zijn schooltijd (…Lees verder op Wikipedia

Suggesties