Charlotte's web

E.B. White (auteur), Garth Williams (illustrator)
De vriendschap tussen een klein meisje, haar varken en de spin, die het varken het leven redt. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Charlotte's web
Auteur
E.B. White
Illustrator
Garth Williams
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Charlotte's web
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2007 | Andere uitgaves
168 p. : ill.
ISBN
9789056372125 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wilbur en Charlotte, een big en een spin, zijn de hoofdfiguren van Charlotte's Web, een verhaal dat, zoals de auteur het zelf aangeeft, het doen en laten van mensen en dieren op de boerderij aan de orde stelt, met als specifiek probleem de doodsdreiging die sommige dieren ? in dit geval Wilbur ? boven het hoofd hangt. Het begint al als Wilbur bij zijn geboorte te klein en te zwak is. Veerle, het dochtertje van de boer, weet te voorkomen dat hij gedood wordt en ontwikkelt een nauwe band met het biggetje. Als hij wat ouder is, leeft hij als enige big tussen andere dieren, maar hij slaagt er niet in een vriendje te vinden. Tot hij een lieve, zachte stem hoort die hem toespreekt: "Ik wil je vriend wel zijn. Ik heb de hele dag naar je gekeken en ik vind je aardig." Het is de stem van Charlotte, die boven het varkenshok haar web heeft gemaakt. Even ziet het leven er zonnig uit voor Wilbur, maar als hij ziet hoe Charlotte aan haar voedsel komt, slaat de twijfel toe. Zo blijkt ze erg m…Lees verder
Het biggetje Wilbur is met de fles grootgebracht door het meisje Veerle. Omdat ze elke dag met hem en de andere dieren van de boerderij speelt, kan ze de dieren verstaan. Als Wilbur bang is om geslacht te worden, bedenkt de spin Charlotte een heel slim plan. Dit kinderboek is in Amerika in 1952 voor het eerst uitgekomen, maar het heeft nog niets van zijn zeggingskracht verloren. De stijl is intiem, alsof de auteur het verhaal alleen voor jou vertelt. Het ademt vertrouwelijkheid, het argeloze van ieder kind. De dieren behouden hun eigenschappen, maar zijn ook als kind te herkennen. Het varkentje voelt zich eenzaam en is bang om dood te gaan. Terloops worden wetenswaardigheden over de dieren verteld. In vlot lopend, goed Nederlands vertaald. De vele (47) pentekeningen zonder kader versterken de sfeer van het verhaal, net als de aantrekkelijke voorplaat die een tijdloze schoonheid heeft. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Over E.B. White

Elwyn Brooks "E.B." White (Mount Vernon (New York), 11 juli 1899 – Brooklin (Maine), 1 oktober 1985) was een Amerikaans publicist, essayist en schrijver.

Leven en werk

White werd geboren als zoon van een pianohandelaar en studeerde kunstgeschiedenis aan de Cornell-universiteit te New York. Na zijn studie werd hij journalist en redacteur bij diverse bladen en kranten, vanaf 1925 bij het bekende tijdschrift The New Yorker, waar hij naam maakte met uiterst gevarieerde essays, satirische bijdragen en commentaren.

White had ook veel succes als schrijver, voor volwassenen (onder andere schreef hij het Freudiaans-satirische Is Sex Necessary? Or, Why You Feel the Way You Do, 1929), maar vooral als auteur van kinderboeken. Het meest bekend zijn Charlotte's Web (1952, over de vriendschap tussen een varkentje en een spin op een boerderij) en Stuart Little (1945, over een muisje geboren uit menselijke ouders)…Lees verder op Wikipedia