Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Met de kont tegen de krib

Ed Franck (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tim ligt altijd lekker dwars. Vooral als hij iets moet doen waar hij het nut helemaal niet van in ziet. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Gezin, Opgroeien, Stout zijn
Titel
Met de kont tegen de krib / Ed Franck ; met ill. van Benjamin Leroy
Auteur
Ed Franck
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Editie
4de, samengevoegde dr.
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004 | Andere uitgaven
118 p. : ill.
Aantekening
Bevat : Met de kont tegen de krib en Amerika of de Noordpool
ISBN
90-5908-114-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Samenvoeging van twee, eerder afzonderlijk verschenen, bundels met verhalen over de ca. 10-jarige Tim. Alle verhalen gaan over de dagelijkse belevenissen van Tim, op school en thuis. Omdat Tim niet op zijn mondje is gevallen en veel lef heeft, pakken die alledaagse belevenissen vaak verrassend uit. Met zijn buurmeisje Loes bespreekt hij alles wat hem bezig houdt. Verhalen waarin de onderwerpen met (een soms te volwassen) humor worden benaderd; jammer genoeg is dat niet altijd in een positieve zin: er wordt veel ruzie gemaakt en er worden leugens verteld. Maar waarschijnlijk zal juist die confrontatie die Tim telkens aangaat met de volwassenen, bij een aantal kinderen in de smaak vallen. Het taalgebruik is wel goed te volgen. De zinnen zijn kort met veel dialoog. Er staan soms vloeken en scheldwoorden in de tekst. Deze bundeling is voorzien van nieuwe, grappige zwartwitillustraties. Vooral om voor te lezen, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Met de kont tegen de krib

Het boek bevat grappige, ondeugende kortverhalen over Tim, een eigenwijs kereltje met een eigen wil en fantasie, die er zo z’n eigen principes en meningen op na houdt wat betreft de wereld der volwassenen. Met als logisch gevolg dat hij soms serieus botst met de grotemensenwereld. Maar dat zal Tim worst wezen, want z’n grootste droom is immers toch Superman te worden. Tim houdt ervan om de dingen op hun kop te zetten, mensen in het ootje te nemen, fantasiewerelden te verzinnen en om olijk een leugentje uit z’n mouw te schudden. Deze kortverhalenbundel is vloeiend geschreven en leest als een trein. Tim is een herkenbaar jongetje dat soms toegeeft aan de duistere kanten van zijn persoontje. Hij durft zelfs van een tikkeltje leedvermaak te genieten. De tekeningen zijn sober, maar getuigen wel van een aparte stijl en de nodige dosis humor. Leuk om samen van te genieten.

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia