Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Op zoek naar mij

Ed Franck (auteur), Kris Nauwelaerts (illustrator)
+1
Op zoek naar mij
×
Op zoek naar mij Op zoek naar mij
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Kitoko, die in een burgeroorlog in Afrika zijn familie is verloren, vraagt zich in zijn dromen angstig af of zijn zwangere adoptiemoeder straks nog van hem zal houden. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties waarin Kitoko verbeeld is in beroemde schilderijen. Om te praten over o.a. adoptie. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Op zoek naar mij
Auteur
Ed Franck
Illustrator
Kris Nauwelaerts
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013 | Andere uitgaves
[36] p. : ill.
ISBN
9789058389022 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kitoko, een jongen uit Afrika, vraagt zich angstig af of zijn blanke adoptiemama, die in verwachting is van zijn zusje, na de geboorte nog van hem zal houden. Zijn adoptiemoeder werkt in een museum. Kitoko gaat in een droom, via afbeeldingen op schilderijen, terug naar zijn geboorteplaats waar een burgeroorlog woedt. Fraaie uitgave met een indrukwekkend en ontroerend verhaal over de traumatische ervaringen van de hoofdpersoon: het verlies van zijn ouders en zus, de oorlog, het vluchten, honger en dorst, overleven op straat, de heimwee. De tekst is sober, sterk en nooit sentimenteel. De auteur heeft zich uitstekend ingeleefd in de gevoelens van het adoptiekind. De nadruk ligt op de angst om de liefde van de pleegmoeder te verliezen. Later groeit het troostrijke besef van het krijgen van een nieuwe zus; je kunt ook bij elkaar horen als je niet op elkaar lijkt! De paginagrote illustraties in sfeervolle kleuren zijn fenomenaal. Je ziet Kitoko in een setting van schilderijen die sterk verw…Lees verder

Op zoek naar mij

Wanneer er in een gezin een baby op komst is, kunnen jonge kinderen met twijfels zitten en zich afvragen of er nog plaats en liefde voor hen zal overblijven na de komst van dit nieuwe leven. Dat is ook wat Kitoko voelt. Zijn adoptiemama is zwanger van een zusje en dit maakt hem bang en ongerust. En ben je wel familie van elkaar als je niet op elkaar lijkt? Want het zal een blank zusje zijn, en is ze dan wel écht zijn zusje?
Kitoko’s mama werkt in het museum, waar ze oude schilderijen restaureert. Wanneer Kitoko op een avond op haar wacht tot ze klaar is met haar werk, is hij zo moe dat hij op een bank in slaap valt. In zijn droom vliegt hij naar zijn geboorteland in Afrika. Daar ontmoet hij zijn zwarte zusje Ayosha en samen trotseren ze het gevaar, dat overal op de loer ligt. Kitoko voelt zich veilig in het gezelschap van zijn zus. Maar dan wordt haar huid bleker ... Is ze nog zijn zusje? De stem van zijn Afrikaanse mama stelt hem gerust.
Auteur Ed Franck schreef een mooi …Lees verder

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia

Suggesties