Strip
Nederlands

De valstrik

Edgar P. Jacobs (scenarist)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
De valstrik
Scenarist
Edgar P. Jacobs 1904-1987
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le piege diabolique
Editie
1
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 2015 | Andere uitgaves
64 p. : ill.
ISBN
9789067370646 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De scenarist en tekenaar Edgar-Pierre Jacobs (1904-1987) was in de jaren veertig van de vorige eeuw een van de grondleggers van de moderne Europese strip. Met de lotgevallen van het tweetal Blake, een legerofficier, en Mortimer, een wetenschapper, heeft hij een imponerende detective-serie, doordrenkt met sciencefiction elementen, geschapen. In het zesde verhaal uit 1960 krijgt Mortimer uit de erfenis van een oude tegenstrever, professor Miloch, een apparaat, de chronoscaaf, om door de tijd te reizen. Door een bewuste ontregeling van de apparatuur dreigt Mortimer verloren te raken in tijd en ruimte. Voor hij de chronoscaaf weer in de greep heeft, belandt hij achtereenvolgens in de prehistorie en in de verre toekomst. De toonzetting is pessimistisch en maatschappijkritisch. De nieuwe vertaling is zeer verzorgd; de tekenstijl, waarin een perfecte verhouding tussen sfeerscènes met boeiende dialogen en filmische actiescènes, getuigt van een groot kunstenaarschap. Jacobs, geïnspireerd door …Lees verder

Over Edgar P. Jacobs

Edgar P. Jacobs (Brussel, 30 maart 1904 – aldaar, 20 februari 1987) was een Belgisch striptekenaar. Hij is bekend van de sciencefictionstrip Le Rayon U (in het Nederlands De «U» straal), de stripreeks Blake en Mortimer en zijn medewerking aan de De avonturen van Kuifje van Hergé. Jacobs wordt beschouwd als een van de beste en meest invloedrijke Europese striptekenaars uit de twintigste eeuw. Zijn strips worden hoog aangeprezen op het vlak van scenario en tekenwerk. Hij publiceerde als Edgar P. Jacobs. Zijn volledige naam is Edgar Félix Pierre Jacobs.

Stijl

Jacobs was een van de grondleggers van het realistische stripboek. Zijn stripboeken kenmerkten zich door ingewikkelde plots, gewelddadige actiescènes en een zeer realistische en gedetailleerde tekenstijl. Deze elementen zijn nu gebruikelijk in stripverhalen, maar waren in de jaren vijftig, bij het verschijnen van de boeken, vernieuwend.

Veel van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties