Boek
Nederlands

De jaren van onschuld

Edith Wharton (auteur), Christien Jonkheer (vertaler)
De liefde tussen een jonge, gescheiden vrouw en de man van haar nicht, spelend tegen de achtergrond van de New Yorkse society aan het einde van de 19e eeuw.
Titel
De jaren van onschuld
Auteur
Edith Wharton
Vertaler
Christien Jonkheer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The age of innocence
Uitgever
Amsterdam: Veen klassiek, 2016 | Andere uitgaves
292 p.
ISBN
9789020414950 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'De jaren van onschuld' (‘The age of innocence’) speelt zich grotendeels af in New York aan het einde van de negentiende eeuw in gegoede kringen. De hoofdpersoon, Newland Archer, verlooft zich met May Welland, een lief, naïef meisje dat angst heeft voor elke stap buiten de paden van de conventie. Als plotseling May's nicht gravin Olenska ten tonele verschijnt, realiseert Newland zich dat hij en de kringen waarin hij verkeert niet werkelijk leven maar geleefd worden door strenge omgangsvormen en andere regels van de 'upper class'. Hij trouwt met May maar blijft de gravin ontmoeten. May wint uiteindelijk de strijd met haar rivale door haar man een zoon te schenken. Prachtige sfeertekening met de nodige ironie, getuigend van scherp psychologisch inzicht. Edith Wharton (1862-1937) wordt wel de vrouwelijke pendant van Henry James genoemd. Verfilmd (1993) door regisseur Martin Scorsese. Kleine druk.

Over Edith Wharton

Edith Wharton, geboren Edith Newbold Jones (New York, 24 januari 1862 - Saint-Brice-sous-Forêt, 11 augustus 1937) was een Amerikaans schrijfster en architectonisch ontwerpster.

Biografie

Wharton werd geboren in een aristocratische familie in New York, sinds 300 jaar met deze stad verbonden. Haar opvoeding draaide om perfect gedrag en publieke presentatie, een soort dwang waartegen ze de rest van haar leven zou vechten.

Als kind reeds was Wharton een ‘boekenverslindster’ en bedacht ook zelf verhalen die ze aan haar kindermeisje voorspeelde. In 1885 huwde ze de twaalf jaar oudere bankier ‘Teddy’ Wharton, zonder het geluk te vinden. Nadat ze erachter kwam dat hij geld uitgaf aan jonge vrouwen ‘vluchtte’ ze in 1908 naar Parijs, waar ze een verhouding had met journalist Morton Fullerton, de liefde van haar leven. Na drie jaar liep de relatie echter stuk. In 1913 scheidde ze uiteindelijk ook van Wharton. Vanaf die tijd r…Lees verder op Wikipedia

Suggesties