Boek
Nederlands

Het purperen land

Edna Ferber (auteur), Lisette Graswinckel (vertaler)
Een kunstminnende lerares gaat lesgeven aan kinderen van boeren in een Hollandse kolonie in de buurt van Chicago. Ze trouwt met een van hen en werkt hard om voor haar zoon een artistieke carrière mogelijk te maken.
Titel
Het purperen land
Auteur
Edna Ferber
Vertaler
Lisette Graswinckel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
So big
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam Uitgevers, © 2016
319 p.
ISBN
9789046821459 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse roman, een klassieker, uit 1924, uitgegeven in het kader van schwob.nl (een initiatief van boekhandels, uitgeverijen en leesclubs). Hoewel ‘Het purperen land’ in 1925 de Pulitzer Prize won, is deze roman niet eerder in het Nederlands vertaald. Edna Ferber (1887-1968) schrijft beeldend, invoelend en met humor over de jonge lerares Selina Peake die eind negentiende eeuw belandt in een kolonie van Hollandse groentekwekers in de buurt van Chicago. De kunstminnende Selina moet erg wennen aan de nuchterheid van de hardwerkende Hollandse boeren. Ze trouwt met de knappe, maar initiatiefloze Pervus DeJong. Na zijn dood runt ze hun boerderij in haar eentje om de door haar gedroomde artistieke carrière van haar zoon Dirk te financieren. Dirk studeert voor architect, maar kiest tot teleurstelling van Selina voor de bankwereld. De roman begint veelbelovend, maar eindigt teleurstellend met een paar stereotiepe karaktertekeningen en een wat brave zwart-witmoraal. Deze roman is weliswaar …Lees verder

Over Edna Ferber

Edna Ferber (Kalamazoo (Michigan), 15 augustus 1885 – New York, 16 april 1968) was een Amerikaans schrijfster.

Biografie

Jeugd

Ferber werd in 1885 geboren in het Amerikaanse Kalamazoo, Michigan. Haar vader, Jacob Charles Ferber was van Hongaars-Joodse komaf. Op de middelbare school viel haar schrijftalent al op door haar verhalen in de schoolkrant. Vervolgens – ze was toen pas 17 jaar – ging ze bij de krant werken, eerst de Appleton Daily Crescent en later de Milwaukee Journal. Tijdens een periode van ziekte – oververmoeidheid door het harde bestaan als journaliste – werkte ze aan haar eerste korte verhaal en haar eerste roman. In 1910 verscheen het korte verhaal The Homely Heroine en in 1911 verscheen haar eerste roman Dawn O'Hara, waarin ze autobiografische elementen verwerkte.

Werk

In de romans van Ferber zijn de hoofdpersonen …Lees verder op Wikipedia