Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De jongen die gek werd van liefde

Eduardo Barrios (auteur)
+1
De jongen die gek werd van liefde
×
De jongen die gek werd van liefde De jongen die gek werd van liefde

De jongen die gek werd van liefde

Als een tienjarige jongen verliefd wordt op een volwassen vrouw, stuit hij op veel onbegrip.
Titel
De jongen die gek werd van liefde
Auteur
Eduardo Barrios
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El niño que enloqueció de amor
Uitgever
Rotterdam: Donker, 2007
71 p.
ISBN
9789061005957

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze novelle uit 1915 behoort tot de hoogtepunten van de Spaans-Amerikaanse literatuur van vóór de boom (Borges, García Márquez, Vargas Llosa, Fuentes) en verschijnt nu voor het eerst in Nederlandse vertaling. Het is het intense verhaal van een jongen van een jaar of tien die smoorverliefd is op een volwassen vrouw. In zijn omgeving vindt hij geen enkel begrip voor zijn gevoelens. Men verdenkt hem zelfs van onoorbare seksuele gevoelens, die rigoureus bestreden worden. De vrouw om wie het gaat ziet in hem alleen maar een kind, al denkt de jongen aanvankelijk dat zij niet helemaal ongevoelig is voor zijn gevoelens. Zijn onmogelijke liefde maakt hem uiteindelijk waanzinnig. Dat proces wordt door de Chileense schrijver Eduardo Barrios (1884-1963) - een begrip is zijn tijd - in eenvoudige, trefzekere bewoordingen van binnenuit beschreven. Mooie uitgave. Ruime marges, kleine druk.

Over Eduardo Barrios

Eduardo Barrios Hudtwalcker (25 oktober 1884, Valparaíso - 13 september 1963, Santiago) was een Chileens (Spaanstalig) schrijver.

Leven en werk

Barrios was de zoon van een Chileense militair en een Peruaanse moeder. In zijn jonge jaren was hij onder andere militair, goudzoeker, handelaar en gewichtheffer in het circus. Dit avontuurlijke leven weerspiegelde zich in zijn vroege naturalistische werken, waarin de uiterlijke handeling centraal stond, met bijzondere aandacht voor Chileense gewoonten en sociale toestanden.

In Barrios' latere romans en verhalen verschuift de focus meer naar het innerlijk van de hoofdfiguren en geeft hij doorwrochte analyses van zijn hoofdfiguren, vaak zeldzame psychologische gevallen. Kritiek kreeg hij om zijn weinig wetenschappelijke benadering van de psychologie, maar de literaire waardering werd er niet minder door. Een novelle van "De jongen die gek werd van liefde" (1915), over de delica…Lees verder op Wikipedia