Boek
Nederlands

Overleven in revolutietijd : een ooggetuige over het Franse bewind 1792-1815

Overleven in revolutietijd : een ooggetuige over het Franse bewind 1792-1815

Aan de hand van het dagboek van een inwoner van Leuven wordt een beeld gegeven van het dagelijks leven in Leuven en omgeving tijdens de Franse bezetting (1792-1815).
Titel
Overleven in revolutietijd : een ooggetuige over het Franse bewind 1792-1815
Auteur
Edward De Maesschalck 1946-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003 | Andere uitgaves
216 p. : ill.
ISBN
90-5826-237-5
Plaatsingssuggestie
Vlaams-Brabant Leuven 938.1 (SISO) Zuidelijke Nederlanden (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Beredeneerde kroniek van Leuven gedurende de Franse bezetting (1792-1815) aan de hand van citaten uit het dagboek van Jan Baptist Hous, pruikenmaker, later postbode. Het boek levert een beeld van het dagelijks leven, met aandacht voor de miskenning door de Fransen van de eigen aard van de Vlaamse bevolking, voor het sluiten van kerken en kloosters, de armoede door extra belastingen, ondergronds verzet, collaboratie; de problemen met de toestroom van gewonde soldaten, de inkwartiering van soldaten, de neergang van de economie door de dienstplicht, de armenzorg, festiviteiten, rechtspraak, boerenopstand, de weerstand tegen de revolutionaire kalender etc. en de uiteindelijke bevrijding na Waterloo. Al beperkt het boek zich op deze wijze tot Leuven, het beeld dat wordt opgeroepen is representatief voor de toestand in heel Vlaanderen. Een voor een leek moeizaam leesbare bron wordt op deze wijze geopend voor de modale lezer. Er zijn enkele zwartwitillustraties en een beknopte literatuurlijs…Lees verder

Over Edward De Maesschalck

Edward De Maesschalck (Leuven, 16 november 1946) is een Belgisch historicus en programmamaker voor de VRT.

Levensloop

De Maesschalck studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de École nationale des chartes in Parijs. In 1969 werd hij assistent nieuwe geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en in 1977 promoveerde hij tot doctor in de wijsbegeerte en letteren aan deze universiteit. Hij bleef tot in 1979 assistent.

Hij was vervolgens gedurende meer dan dertig jaar programmamaker bij de VRT en verzorgde onder meer diverse programma's met historische onderwerpen. Vanaf 1996 was hij programma-adviseur bij Canvas.

Daarnaast schreef hij een aantal historische werken. Hij werkte onder meer aan publicaties voor het grote publiek, uitgegeven door de uitgeverij Waanders in Zwolle, zoals Waar is de tijd in Leuven en De 25 dagen van Vlaanderen. Hij trad ook op als begeleider bij …Lees verder op Wikipedia

Suggesties