Boek
Nederlands

De laatste tsaar : het drama van Nicolaas II

Edward Radzinsky (auteur)
+1
De laatste tsaar : het drama van Nicolaas II
×
De laatste tsaar : het drama van Nicolaas II De laatste tsaar : het drama van Nicolaas II

De laatste tsaar : het drama van Nicolaas II

In de reeks:
De levensloop van tsaar Nicolaas II van Rusland (1868-1918), met de nadruk op de ondergang van de monarchie en de moord op de tsarenfamilie.
Titel
De laatste tsaar : het drama van Nicolaas II
Auteur
Edward Radzinsky
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2000
606 p. : ill.
ISBN
90-417-0249-0
Plaatsingssuggestie
Rusland 946.6 (SISO) Vorstenhuizen - Adel ; Vorstenhuizen - Adel (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze biografie van tsaar Nicolaas II (1868-1918) onderscheidt zich van andere door het feit dat de auteur, een jonge Russische historicus en toneelschrijver, nieuwe gegevens over de moord op de tsarenfamilie aan het licht brengt. Voor het eerst heeft de schrijver kennis kunnen nemen van de volledige dagboeken van de tsaar. Nieuw is de conclusie dat Lenin betrokken was bij de moord op de tsarenfamilie. Meer dan de helft van het boek is gewijd aan de ondergang van de monarchie en de dood van de tsaar, zijn vrouw en kinderen. Radzinsky concludeert, dat twee van de kinderen bij de executie niet zijn gedood. Bij de recente ontdekking van de stoffelijke overschotten van de tsarenfamilie bleken er namelijk twee te ontbreken. Het van vele historische documenten voorziene boek laat zich lezen als een roman. Een opmerkelijke publicatie met spectaculaire conclusies. Met slecht afgedrukte zwart-wit foto's.

Over Edward Radzinsky

CC BY 4.0 - Foto van/door Presidential Press and Information Office

Edvard Stanislavovitsj Radzinski (Russisch: Эдвард Станиславович Радзинский) (Moskou, 29 september 1936) is een Russisch historicus en schrijver, vooral autobiografieën, toneel en scenario’s. In Rusland is hij tevens bekend op televisie.

Leven en werk

Radzinski stamt uit het geslacht de Ruriken. Zijn eerste bekendheid als schrijver verwierf hij met een aantal toneelstukken. Met de val van het communisme in Rusland en het openen van de archieven, legde Radzinski zich vanaf eind jaren tachtig toe op het herschrijven van een aantal hoofdstukken in de geschiedenis van zijn land. Internationale bekendheid verwierf hij met baanbrekende biografieën over Alexander II van Rusland, Nicolaas II van Rusland , Jozef Stalin en Raspoetin. Niettegenstaande dat hij zijn werken baseert op uitgebreid archiefonderzoek, waar mogelijk aangevuld met interviews en persoonlijke speurtochten, is de historische objectiviteit van zijn werken omstreden…Lees verder op Wikipedia